Mefisto

77%
Mefisto
Mefisto

Filmem MEFISTO, natočeným podle stejnojmenného románu Klause Manna, dosáhl maďarský režisér István Szabó vrcholu své dosavadní tvorby. Je to příběh talentovaného herce Hendrika Hofgena, podléhajícího bezmezné ctižádosti, jíž obětuje své morální zásady, politické přesvědčení, umělecké ambice, osobní život. Přitom klame sám sebe iluzí, že ve zvráceném totalitním světě by mohl kolem sebe vytvořit klidný ostrov umění. Na vrcholu společenského vzestupu je Hofgen osamoceným a vnitřně rozpolceným mužem, vydaným na milost a nemilost nacistické moci, které sloužil. Jeho závěrečná slova ve filmu nejsou jen poznáním vlastní tragédie, ale i přiznáním zrady, beznaděje a viny. Snímek vykresluje především obraz kariéristického umělce, který je ochoten spojit svůj osud s nacisty, ale také zachycuje v širokém záběru politické události v Německu v třicátých letech. Z velkého počtu výborných interpretů vystupuje do popředí představitel titulní role, vídeňský herec Klasu Maria Brandauer, strhující svým vynikajícím a přesvědčivým výkonem. Na XXXIV. MFF v Cannes 1981 získal Mejisto Cenu za nejlepší scénář a Cenu FIPRESCI.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkný pohled na to, jak nastupující zrůdný nacistický režim v Německu zasahoval do kultury. Příběh režiséra, který byl antinacista, ale postupně se ho podařilo pohlavárů vmanipulovat k sobě. Příběh cti, hrdosti i touze po úspěchu. Je to sice zajímavé, ale na mě až moc softové.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Velmi vděčný námět kariéristy uprostřed nacismu na vzestupu bylo téma dobře pokryté už v roce 1981, i kdyby jen Bertolucciovým o něco lepším Konformistou. Szabó přesto umí zaujmout a ačkoliv jsem čekal maličko výraznější uhrančivost a nějaký zajímavý úhel pohledu (film je vlastně přesně takový, jako bych po přečtení synopse čekal, což jsem až v takové míře nečekal), zklamaný nejsem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Ve stínu Brandauera, který tímto filmem udělal kariéru však nezůstávají ani další mimořádní hráči. Brilantní úlohu odporného Tábornagyho (čitelná paralela na Hermana Göringa) ztvárnil slavný německý herec Rolf Hoppe, kterého české publikum zná zejména z role krále v pohádce Tři oříšky pro Popelku a výraznou epizodní postavu Hanse Miklase skvěle zahrál maďarský herec Gyorgy Cserhamli, který hrál s Aňou Geislerovou hlavní role v na Oskara nominovaném filmu Ondřeje Trojana Želary. Film mě opravdu zasáhl a dodnes podle mě neztratil nic ze své naléhavosti. Film měl ohromný mezinárodní úspěch, kromě dvou cen na festivalu v Cannes slavil úspěch i u amerického publika, jeho cestu za diváky velmi podpořil uznávaný kritik Roger Ebert a snímek se dostal i do celostátní americké distribuce. Početné diváky si ale našel i ve Švédsku, Austrálii, Dánsku, Finsku, Francii, Argentině, Španělsku, Velké Británii, Portugalsku, Polsku, Turecku, Řecku, Polsku, Rusku, Peru, Izraeli, Brazílii, Bulharsku a dalších zemích.

Dodatečné informace

Původní název:
Mephisto (více)
  • Západní Německo Mefisto
  • Západní Německo Mephisto
  • Západní Německo Мефiсто
  • Západní Německo Мефисто
Země původu:
Západní Německo, Rakousko, Maďarsko
Rozpočet:
0 mil. USD