Velmi nebezpečné známosti

76%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Moderní pojetí knižní klasiky se né vždy podaří dobře převést na plátna kin. V tomto případě to vůbec neplatí. Roger Kumble si s tím výborně poradil a i díky skvělým hercům natočil snímek,který patří ve svém žánru mezi klasiku. Nechybí dostatečné množství romantiky,napětí a velkých emocí. Navíc je film doplněn o skvělý soundtrack. Já snímek miluju hlavně díky sexy Sarah Michelle Gellar.
Pete69
Pete69
30 208 bodů
7
Tento film navazující na Nebezpečné známosti, respektive přenáší děj do současnosti mě vždy bavil. Skvělá režie, která udělala z teenagerovského "kurevnického" filmu velmi dobrý výsledný dojem. Perfektně zvolený soundtrack i nadějní mladí herci, kteří se prosazují i dnes.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 296 bodů
4
Viděl jsem tři adaptace Nebezpečných známostí za 24 hodin, takový maraton, a tahle je dozajista nejslabší. Neřeším ani tak nefunkční přenesení do moderní doby, které zcela ignoruje smysl předlohy, ale přes ty příšerné herecké výkony se vážně nedostanu. Ukázkové hollywoodské znásilnění klasiky.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ve dvaceti se mi to líbilo přece jenom víc. Místy trochu naivní romantika, ty pohnutky hlavních hrdinů a jejich změny chování jsou docela nepřesvědčivé, na druhou stanu mají Cruel Intensions asi ten nejlepší movie soundtrack.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Sebastian Valmont je hnusný proutník a jeho sestra Kathryn není o moc lepší. Oba spí se všemi. Kathryn není jednou uspokojena mužem, kterého chce. Ten dá totiž přednost Annete, která je navíc ještě panna. Kathryn tak vymyslí ďábelský plán. Co kdyby se Valmont vyspal s pohlednou pannou a pak mu jeho nevlastní sestra dá konečně zasouložit. Morálně zvrhlý román se dočkal již několika zfilmování a tentokrát se ho zhostila produkce určená pro teenagery. Pro cílovou skupinu vznikl kultovní film, který má jednak ohromující styl a šokující zvraty, ale i spoustu narážek, které by diváci v čítance těžko hledali. V rámci filmů pro teenagery oba palce nahoru. Zaujmou i herecké výkony tehdy vycházejících hvězd a pochopitelně diskutovaný lesbický polibek Selmy Blair a Sarah Michelle Gellar.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Docela zajímavé převedení klasického příběhu do moderní vysoké společnosti. Přijatelná stopáž, fajn herci, chytlavá muzika a zpracování směřované všemi prostředky pro mladší a nenáročné publikum. Jenže žádná ze složek není jednak tak skvělá, aby vyzdvihla snímek na vyšší úroveň, a hlavně v porovnání s onou klasickou verzí z roku 1988 mi přišly tyhle Nebezpečné známosti jako hodně chudý příbuzný snažící se jen přiživit a vetřít se do přízně cílové skupině diváků. Sarah Michelle Gellar holt přes všechen půvab není taková mrcha jako Glenn Close a Ryan Phillippe nedoshuje úlisnosti Johna Malkoviche ani náznakem. Jinak ale překvapivě příjemná a velmi dobře napsaná podívaná, která si být kultem do jisté míry zaslouží.
hrumsrt
hrumsrt
9 382 bodů
10
Tesně před začátkem nového tisíciletí se Joss Whedon rozhodl, že se pokusí uvést na seriálová plátna jeden z nejkultovnějších seriálů vůbec, který dal jeden z základů moderního seriálového vnímání - jistě, šlo o Buffy, přemožitelku upírů. Kde se hlavní role zhostila mladičká neokoukaná Sarah Michelle Gellar. Není tak divu, že z jistého úhlu konec devadesátek patřil jí. A i proto se dostala i k moderní adaptaci legendárního románu Nebezpečné známosti, jenž ve své době pobouřil vlastně celou tehdejší obec. Čeští překladatelé si to ještě povýšili o slovíčko "velmi", ale i tak původní rukopis zůstavá... Příběh dvou nevlastních sourozenců, snobů teenagerů, zkažené mládeže, která roztáhne nohy před vším, co lze. Oba už si dosáhli všeho, žádná kořist pro ně není dost. A tak vyjdou s pravdou ven, že jediný čím to můžou povýšit je už jen zmocnit se jeden druhého. Že však ale ještě jeden z nich není úplně zkažený a v nitru pořád dobrý je překážka, která celou sázku může zbořit. Snové obsazení, kde kouzelná brunetka SMG s vyzdviženými košíčky, pozvedává můj mladický crush na Buffy k nebesům. Jenže ona není jen bohyně, ale i brilantní herečka, kdy právě zde dokáže s tou svojí elegantní dravostí uhrát herecké absolutorium. Chemie, jakou je ona schopna vytvořit prakticky s každým na place, ať už je kteréhokoli pohlaví, je úžasná. Příkladem jest omamující lekce francouzského líbání SMG se Selmou Blair, aneb jedna z nejerotičtějších scén vůbec. A právě tohle je jedna z největších kvalit filmu, když vášnivé až "erotické" scény zvládají provést úplně bez explicitna, ale i přesto fungují na výbornou. Zvláštní kouzlo, které přidává esence takové archaické doby, pak pozvedává film až do magična. Jaká energie a vášeň čiší vlastně z každé scény, ať už je to zásluhou bravurního hudebního výběru, či právě skvělými hereckými výkony. Ženské hrdiny jsou si skvělou kombinací hereček, která každá nabízí právě ten svůj herecký talent a svůj sex appeal, ale ani jedna nezakrývá druhou. Neotřele, vulgárně ale přesto nakonec citlivě završí celý příběh.. Nebo ne? Scénaristický šok nakonec přinášející onu satisfakci, ke které by možná nedošlo. Všechno je růžové, každý smilník patří do pekla.. Jen právě pro tyhle kousky to sklidilo a sklízí takový ohlas. Jeden z mých vůbec nejoblíbenějších filmů, který sice není schopen přinášet neustále nové poznatky, avšak i přes svoji přímočarost vždy zaujme. Teen wibe to jistě má, ale jde o nejchytřejší a nejpoteičtější snímek z tohoto žánru! Extrémní srdcovka! 100%
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
10
Jeden z nejkrásnějších filmů, které znám. Nádherná pointa i skvělé zpracování. Snad neexistuje někdo, kdo tento film nezná. Impozantní herecké výkony všech tří hlavních postav, ale též nádherný příběh, který končí tak, jak bychom to očekávali. Všechno navíc podtrhuje dokonalý hudební doprovod.
mimon
4 334 bodů
8
skvělá zápletka...
evismaior
evismaior
4 254 bodů
6
Příběh Valmonta převedený mezi americkou mládež z vyšších kruhů. Čímž to působí poněkud trapně, protože doba je holt jiná a dnes by stěží někdo odsoudil markýzu de Merteuil (zde pod jménem Kathryn) za její "zvrácené" chování, dívenka Cécile by těžko mohla být, co se sexu týče, tak naivní a pitomoučká a takových Sebastianů Valmontů, kteří uženou každou sukni, bude taky asi všude plno, takže žádný odvaz. Ani role Annette (paní de Tourvele z původní předlohy) není moc důvěryhodná (holka se chlubí svým panenstvím, které si uchová pro toho "pravého"), ale naštěstí ji hraje Reese Witherspoon, což celý film dost zachraňuje. To, co v kostýmech a zasazeno do patřičné doby, vypadá ve filmech Valmont nebo Nebezpečné známosti tak démonicky, působí v tomto provedení spíš úsměvně.