Incendies

72%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Velmi spletité a promyšlené drama na pozadí Arabských půtek a věčných válek. Ke konci jsem tušil, jak to asi bude a tak jsem silně překombinovaný snímek sice prohlédl, ale to nemění nic na tom, že jsem se do pátrání dětí po matčině nelehké minulosti doslova zažral.. pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Převážnělé do sebe zahleděné drama s twistem jak ze Žhavých výstřelů. Jinak slušná, ale dost strojená a hlavně zaměnitelná depka.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Villeneuve si asi v těch šokujících závěrech libuje, protože i tady mě pointa celkem odrovnala. Ale do té doby jsem se díval na hodiny častěji než je slušné. K postavám jsem si nedokázal vytvořit žádný vztah a tak to vlastně bylo jenom čekání na konec. Ovšem na parádní konec. 6.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Já opravdu nevím, zda je tento film pravda a je to hraný film, takže mě to až tak nepálí. Co mě ale pálí, že Požáry fungují jako temné psychologické drama beze zbytku a nabízí silnou pointu z dob antiky a pořád funguje stejně silně. Přiznám se, že se mi tento film hrubě nelíbil a podruhé se na něj dívat nehodlám. Jsem ale rád, že jsem ho viděl a jistě neprohloupíte, pokud se na něj podíváte také.
hrumsrt
hrumsrt
9 133 bodů
6
Poslední kanadský celovečerák, než se Villeneuve uchytil v ačkových amerických vodách. A že mu tentokrát byla západní civilizace málo, tak zasazuje svoje vyprávění do oblasti Blízkého východu, kde ve válce sužovaném Jordánsku spojuje nešťastné osudy jedné dlouho rozdělené rodiny.. Zničená sídliště, lidé žijící ve strachu a smrt číhající na každém rohu.. Požáry jsou výtečné, když tvůrci vykreslují prostředí, nebo dokud ukazují rozdělenost obyvatel na základě náboženství, v níž nevíte, kdy Vám může křížek na krku zachránit život a kdy ho zase zhasnout. A v téhle nestabilní oblasti si s Vámi budou tvůrci hrát, aby jste spolu s rozházenými postavami došli cíle.. Silné scény těžící ze zvěrstev konfliktu, ale nezvládá přenášet do osobních rovin, ve kterých zoufale tlačí na hrnoucí se příběh. Požáry jsou neobvyklý pokus dnes už spíše vizuálem posouvajícího se režiséra uhranout scénářem.. Ale nejen, že mě ani jednou nepřesvědčil o potřebě vidět skládačku ve svém výsledném tvaru, ale nakonec nabídne tak absurdně tragikomický závěr, že to v takhle surovém obalu zkrátka nepotřebuji a vlastně celé tohle spojení vrstev filmu mi nesedí.. Irony is bitch, isn't it? 60%
Klajnik
Klajnik
8 473 bodů
2
Villeneuveovi dokáže natočit věru působivé filmy, ale Incendies mě jenom nudili. Prvních 40 minut vyloženě napíču. Nějaká Arabka tam plave, chodí, jezdí, prostě pátrá v minulosti své matky aby našla svého bratra a otce. Zprvu je odkrývání informací naprosto nezajímavé. Arabka ve statickym záběru nějaký nevzhledný krajiny blízkého východa přijede, někomu ukáže fotku a zeptá se, jestli poznává tu ženu. Ten někdo řekne, že ji nepoznává, ale muže ji odkázat na nějakou budovu, zdravotní sestru, školníka... Podle mě lze vytvořit působivě každou scénu a vyšperkovat každý dialog. Tohle je pravý opak. Celé je to přiliš střídmé, neinteresantní a festivalové. Po 50 minutách je na nevinných spácháno násilí a zjištěje se, že život matky byl poznamenán pěknými sračky, které by neustála, kdyby nebyla ženou pevné vůle. Jenže ty postavy a dialogy, které pronáší nevzbudili ani špetku mého zájmu. Postavy (jak matka, tak její děti) mi byly ukradený a finální rozuzlení na mne vůbec nezapůsobilo - a to jsem ho nečekal, ač uznávám, že si ho předvídati lze. Ani z toho příběhu se tedy nic moc nevyklubalo. Na mne to vůbec nefungovalo. Nedotko se mě to emočně, protože mě film do svého děje nevtáhl. Je přiliš nudné. Uznávám, že to není film pro mě. Objektivně bych tomu dal 2/5, ale vzhledem k tomu, jak nezábavný a neinteresantní ten film byl, tak nevím, proč by se na něj měl někdo vůbec dívat. Nic jsem z toho neměl. Vzhledem k tomu, jakých sraček se film dotýká, tak myslím, že by mu slušel mnohem surovější kabátek. Denis byl však střídmí i co se násilí týká. Nepřijde mi, že by divák z tohohle filmu mohl něco mít, pokud se mu tedy nějakým mně záhadným způsobem nepodaří naladit na jeho vlnu.
aquiver
aquiver
2 084 bodů
9.5
Úžasná režie i scénář. Denis Villeneuve je génius. I přes pozvolný rozjezd je nutné dávat dobrý pozor, protože informace si sbíráme postupně a dramatický příběh, časově nelineárně vyprávěný, graduje. Jeden z nejsilnějších filmů vůbec.
SOJA
SOJA
136 bodů
9
Film velmi osobitý,vyčnívá z klasické šablony divácky přívětivých filmů.Ze začátku je film velmi trpký,uvrhne vás do situace dvou sourozenců sedících u notáře/šéfa jejich matky který čte její závěť.Už to na vás vysype několik otázek ale než si je stihnete odpovědět sledujete paralelní příběh matky a dcery odehrávající se v krásně drsné arabské zemi kde lidský život nemá žádnou cenu.Pokud překonáte těžce nezáživnou první polovinu,příběh nabere sílu a začne se dynamicky rozvíjet až příjdou první kýžené odpovědi až se zodpoví ta úplně poslední.Takovýchto těžce "neholyvůdských" filmů je velmi málo.