Studna

AI
63%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Zajímavosti 7

  • S tvorbou sérií podle skutečných událostí má bohaté, cenami ověnčené, zkušenosti i Michal Reitler, který je společně s Michalem Prokešem kreativním producentem projektu.
  • Studna tak rozšíří portfolio sérií Voyo Originálů, které jsou inspirovány skutečnými příběhy, osobnostmi nebo událostmi. „Silné příběhy přitahují silné tvůrce, a to se nám podařilo. Miro Šifra je jedním z nejvýraznějších talentů své generace, má před sebou další nominaci na Českého Lva. Tereza Kopáčová patří k nejúspěšnějším českým režisérkám. Oba mají cit pro detail, empatii vůči svým hrdinům a uvědomují si křehkost a zodpovědnost při vyprávění podle skutečných událostí,“ dodává Jindřich Motýl, producent společnosti Lumivod, která pro Voyo Studnu připravuje.
  • „Od začátku bylo jasné, že David Švehlík to umí herecky pořádně rozbalit. Potřebovali jsme někoho okouzlujícího s temnými kouty ve své duši. Křehkého i pevného. Takový přesně David umí být.“ dodává režisérka Tereza Kopáčová.
  • Studna pro mě není jen fenomén, který stále fascinuje, senzace i noční můra několika generací. Našla jsem v ní právě toto silné téma, kterému rozumím, a které považuji za důležité převyprávět,“ říká režisérka Tereza Kopáčová, která má s tvorbou sérií podle skutečných událostí bohaté zkušenosti.
  • „Nebylo jich mnoho. Jelínkovi bydleli na okraji vesnice. Nechodili do hospody, neúčastnili se obecních akcí. Všichni, kdo si na ně pamatují, o nich mluví jako o podivínech, jako o do sebe uzavřené rodině. To ale muselo být něčím způsobeno, a to je to téma, které mě nejvíce lákalo.“ dodává kreativní producent Michal Prokeš.
  • „Třináct let bydlím s rodinou ve Vonoklasech. Už když jsme se přistěhovali, věděli jsme o jak ‚slavnou‘ vesnici jde. Začal jsem se o příběh rodiny Jelínkových zajímat, procházet dobové archivy, obecní kroniku, ale i bláznivé teorie, které kolem něj vznikají. Povídal jsem si se sousedy, kteří si rodinu Jelínků ještě pamatují,“ přiznává osobní motivaci kreativní producent Voyo Michal Prokeš.
  • Natáčení seriálu tak předcházela dlouhá příprava a pečlivé rešerše. „I po padesáti letech je příběh Studny stále živý. Proto pro nás bylo důležité projít si všechny spisy a dostupné materiály o rodině, která velkou část společného života prožila v izolaci. V první řadě pro nás bylo stěžejní najít verzi, které sami věříme, a která podle nás nejlépe vystihuje to, co se doopravdy stalo. Ale i když si člověk vše nastuduje, existují stále některé věci, které se nedozví nikdy. S Jelínkovými jsme neseděli u rodinného stolu, nebyli jsme svědky jejich běžných životních situací. Proto jsme vše konzultovali s psychology, vytvářeli si profily jednotlivých postav, snažili jsme se do nich vcítit, zjistit, co se jim mohlo honit hlavou. Aby příběh o nich, o jejich blízkých, rodině i sousedech byl co nejkomplexnější, ale především nejvěrnější. Proto jej vyprávíme od začátku, kdy se Máňa se Standou do sebe zamilovali,“ popisuje vznik seriálu scenárista Miro Šifra.