Domů na vánoce

57%

Komentáře a recenze 7

Dle relevance
F
80%

Domů na Vánoce je jinak velmi příjemný komorní film, jakých se v našich kinech mnoho nevidí. Už jen kvůli tomu stojí za zhlédnutí. Pokud ovšem dlouhodobě sledujete pouze americké blockbustery a jiné filmy kategorie A, natočené v USA, pak toto norské dílo asi opravdu není pro vás.

C
80%

Věřím, že ho budete mít taky, a věřím i tomu, že po jeho zhlédnutí leckdo dostane touhu obejmout svůj protějšek, zavolat dětem nebo přátelům – protože právě o tom, jak k sobě lidé hledají cestu, tenhle snímek je…

T
80%

Kdo už má dost nasládlých vánočních limonád, které nám vnucují, že o Vánocích se mají všichni rádi, vyřeší všechny své problémy a jsou bezmezně šťastní, je na správné adrese. Tak co, vyberete si za symbol letošních filmových vánoc Santa Clause, nebo radši norského skřítka Nisseho?

H
70%

Nikdy bych neřekl, že sousloví „milý vánoční film“ může znamenat i pochvalu, Bentu Hamerovi se podařilo přesvědčit mě o tom. Mozaika náznaků, detailů a nálad je účinnější, než patosem přetékající příběhy ve svých závěrech plné šťastných rodinek, rolniček a širokých úsměvů.

F
60%

Osobitá Hamerova citlivost smísená z ironie a soucitu se tu prokousává závějemi melancholie a jen pomalu vyvolává emoce. Kdo tomuto filmu věnuje svou trpělivost, uvidí na konci polární záři a mezi sváteční depresí ucítí i sváteční poselství o lidské solidaritě.

M
60%

Celkově drsný tón filmu ji sice vyváží na tu správnou stranu, ale opět se vnucuje nepříjemný pocit, že s tímhle lavírováním Bent Hamer dříve problém rozhodně neměl.

M
50%

No výsledkom je film, ktorý neurazí, ale ani neprekvapí, predstavuje absolútny šedý priemer severskej kinematografie, ktorý si divák pozrie raz a ak si ho bude pamätať aj na druhý deň, tak mu gratulujem.