Muži, kteří nenávidí ženy

81%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Výborná severská kriminálka,která je i vynikající knižní adaptací. Díky trochu větší časové náloži mohou tvůrci dostatečně vykreslit charaktery postav a výborně i rozvinout a vysvětlit děj. Kdyby měl film o trochu lepší závěr,tak bych šel s hodnocením ještě o kus nahoru.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
8
Mrazivý film ať už co se příběhu týče, nebo co do prostředí. Skvělý thriller, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Příběh je propracovaný, herecké výkony velmi dobré. Pokud by si tvůrci více pohráli se závěrem, hodnotil bych ještě výše, takhle je to za velmi slušných 80%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Drsný detektivní příběh, jaký tu do uvedení dlouho nebyl. I přes neobvyklou stopáž si snímek drží svoji temnou atmosféru a jedinkrát nevybočuje do absurdity. Tempo je poklidné, což kvalitě hodně napomohlo. Poněkud neznámá Noomi Rapace předvedla až neuvěřitelný výkon, jejíž postava je po psychologické stránce až čítanková. Ze Švédska moc filmů nepřichází, ale když už, tak to vždy stálo za to. A platí to i pro tentokrát.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Naprosto standardní kriminálka, která mi nabídla jen typické seskupení záhada - dlouhé, nudné vyšetřování - zvrat, který potvrdí zbytečnost onoho vyšetřování - pointa - titulky. Fincher to bude muset hnát hodně na atmosféru... (Knihu neznám - třeba v ní je něco víc.)
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
V první řadě výborná detektivka, kdy ani není tak důležité odhalení vraha, jakožto spíše celé napínavé pátraní netradiční dvojky "detektivů". A při představě, že knižní předloha může být ještě lepší, mi jednoduše dochází slova...9/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Skvělá filmová adaptace neméně skvělé literární předlohy má výborný příběh, zajímavé herdiny, které diváky baví a opravdu dobrou kriminální zápletku s přesahem a hlavně ta atmosféra. Bože! Tohle je prostě jeden z nejlepších evropských filmů!
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Zlaté švédské ručičky. Fincherův remake je samozřejmě výborný, ale byli to naši evropští žluťásci s korunkou na prsou, kdo rozpohyboval geniální a mnohovrstevný příběh jako první a kdo má tedy také mamutí podíl na kvalitě amerického následovníka. Tradiční zápletka se všemi obvyklými ingrediencemi, ovšem vystavěná natolik osobitým, seversky chladným a atmosférickým způsobem, že stojí na počátku nového žánru, černějšího než noir a klipy Floydů dohromady. Dvě a půl hodiny minimalistického, trpělivě gradovaného pátrání po brutálním vrahovi, jehož průběh i vyústění v několika dějových rovinách se dá jen ztěží přirovnat k něčemu, co kdy vzniklo pod záštitem amerických studií. Neokoukaní herci září, neznámý režisér Oplev dává lekci Davidu Fincherovi a výprava nebyla u detektivky snad ještě nikdy tak mrazivá. A Noomi Rapace, to je už kapitola sama pro sebe. Kdybych remake neviděl jako první, nemohl bych ho vzhledem k tomuhle skvostu nikdy hodnotit plnou palbou. :-D
Had
Had
12 338 bodů
9.5
Tak napodruhé přidávám 20% - je to správně seversky mysteriózní a Lisbeth Salanderová mi čímsi připomíná Sagu Norgrenovou z Mostu (přinejmenším exaktním analytickým myšlením, skvělou pamětí, absencí emocí a přístupem k sexu). Výborné herecké obsazení, výborné převedení literární předlohy do filmové podoby.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Stopáž dlouhá avšak po celou dobu film nenudil. Solidní příběh. Vše klapalo.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Nesmírně ceněná původní švédská knižní série dnes již zesnulého Stiega Larssona s prvním dílem jménem Muži, kteří nenávidí ženy, z níž vychází i celá tahle filmová trilogie, je takovým švédským dědictvím a pýchou napříč oběma styly umění.. Jde o surovou severskou kriminálku o jedné zkažené rodině, do níž novinář Mikael Blomkvist přijíždí na zakázku jednoho z rodiny Vangerů hledat dávno ztracenou členku rodiny Harriet... Nejde o klasickou kriminálku už jen pro to, že samotné vyšetřování provádí pouze novinář a následně spolu s hackerkou Lisbeth Salanderovou, tedy krimi bez větší účasti opravdových detektivních složek, což celému příběhu dává civilní dech.. Severské filmy si na nic nehrají a jasně divákovi chtějí dokázat, že vládnou filmovému světu (no tehdy možná ještě ano). Zdánlivě jednoduchá až televizní detektivka o jedné zkažené rodině.. Noomi Rapace je ve svojí roli Lisbeth skoro až ikonická, což si přenese v podstatě do celé trilogie, kdy po jejím boku je ještě víc vidět kontrast nepříliš vděčně sledovaného Michaela Nyqvista, který to dál než do televize neměl dotáhnout.. Samotná detektivní zápletka je velmi fajn a nabízí nejen uspokojivé, ale i velmi fajn rozuzlení a není tak divu, že látka o pár let později zaujala Davida Finchera, jenž jí vdechl svoji vizi, akorát už tolik nedokázal zinscenovat ten jedinečný severský naturál, který v původním filmu zůstává.. A pokud k tomu snesete okénko do Lisbethina osobního života, které sice skvěle buduje ji jako postavu, ale naprosto zbytečně bere pozornost jinam, je si na co pamatovat.. Pořád si stojím za tím, že ale Fincher mrhal svým časem a dobrými lety, jelikož tohle funguje úplně stejně jako jeho film.. 75%