Frank Lloyd Wright

77%
Frank Lloyd Wright
Frank Lloyd Wright
Americký dokument Kena Burnse o neobyčejném životě a díle legendárního architekta (1867-1959).

Frank Lloyd Wright je označován za nejvýznamnějšího amerického architekta všech dob. Za svůj dlouhý život navrhl stovky staveb, z nichž nutno jmenovat alespoň monumentální Guggenheimovo muzeum v New Yorku, proslulý Kaufmanův dům "Vodopád" či administrativní budova firmy Johnson Wax. Byl architektem z hloubi srdce a duše, ale zároveň byl nesmírně kontroverzním člověkem. Poznal výsluní slávy i dno bídy, jeho kariéra i život zaznamenaly četné vzestupy i pády.

První část vynikajícího dokumentu Kena Burnse zaznamenává prvních padesát let architektova života - chaotické dětství, studia, nevydařená manželství a bouřlivý milostný život, ale především první obrovské umělecké úspěchy - například s tokijským hotelem Imperial, který se ovšem krátce po svém dokončení zřítil při zemětřesení.

Ve druhé části dokumentárního filmu o legendárním americkém architektovi sledují tvůrci osudy Franka Lloyda Wrighta od nejzásadnějšího zlomu v jeho kariéře. V době, kdy ho všichni odepisovali, vstal jako bájný pták Fénix z popela a jeho hvězda zazářila nad jiné jasně. Přestože moderními architektonickými směry pohrdal a zachoval si až do konce svého života svůj osobitý styl, přece dokázal rozvinout nápady jiných a dovést je až ke hranici dokonalosti. Budova Guggenheimova muzea v New Yorku je příkladem za všechny. Frank Lloyd Wright zemřel ironií osudu krátce po své první manželce Kitty, roku 1959, ve věku dvaadevadesáti let.



Dodatečné informace

Původní název:
Frank Lloyd Wright (více)
  • USA Frank Lloyd Wright
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění