Na odstřel

70%
Na odstřel

Práce investigativních novinářů je vzrušující, přitažlivá a sexy. Někdy při ní může jít i o život, někdy postaví psavce před rozhodnutí, které připomíná pověstnou Sofiinu volbu. Režisér Kevin Macdonald (Poslední skotský král) se na tuhle nelehkou profesi podíval s využitím veleúspěšného britského seriálu, který přetvořil v chytrý thriller opepřený hvězdným obsazením. Kořeny dobrého příběhu můžou ležet i ve zdánlivých banalitách. Koho by dojímali zastřelený feťák a poslíček s pizzou? Cal McAffrey, zkušený reportér deníku The Washington Globe (Russell Crowe), ovšem tuší, že za profesionální vraždou dvou bezejmenných outsiderů by se mohlo skrývat něco mnohem většího, zvlášť když se mu podaří najít spojení mezi těmito zločiny a záhadnou smrtí asistentky vlivného kongresmana Stephena Collinse (Ben Affleck). Co zpočátku vypadalo jako nešťastná náhoda nebo sebevražda z nešťastné lásky, se postupně promění ve střípek v mozaice spiknutí, jehož cílem je smetení politika z piedestalu moci. A protože kongresman a investigativec jsou dlouholetými přáteli, zapne Cal svůj novinářský čenich na plné obrátky a vydá se po stopě, bedlivě sledován kolegyní Dellou (Rachel McAdams) a šéfredaktorkou (Helen Mirren), které mají obavy o jeho objektivnost. Vzhledem k tomu, že tady se pravděpodobně hraje mnohem vyšší hra, měly by mít spíš strach o samotného Cala než o jeho práci.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
A opět je tu novinářská odvaha, trpělivost a důslednost. Právě o tom je tento snímek, který svojí razantností a politickým námětem velice připomíná stále dobrou klasiku ´Všichni prezidentovi muži´. Novinářská práce se ani zde v ničem nezadá s tou policejní. Pátrání po pravdě za každou cenu jen v rámci příběhu do novin tkví ohromným elánem dosáhnout cíle. Russell Crowe hraje neupraveného avšak idealistického investigativního novináře s takovou lehkostí a aspektem, že by snad s přehledem taktéž rozkryl i kauzu známou jako tzv. Aféra Watergate. Ben Affleck naopak v roli kongresmana nijak nepřekvapil. Zahrál to sice dobře, ale jakoby už ve všech svých filmech hrál pořád nějak stejně. I když je film z novinářského prostředí, o napětí není nouze. Příběh je sice místy dosti komplikovaný, ale právě to v odhalování skutečností dává všemu tu správnou atmosféru. Jedná se o politický thriller, který dokáže posadit do křesla.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Zajímavý politický thriller, kdy se střípky příběhu dovídáme očima investigativních novinářů. Ta jejich velice zajímavá a napínavá práce mě ale v prostřední části místy nudila a nezabránil tomu ani vynikající "kde se ty kila na mě vzaly" Crowe. To ten můj výsledný dojem z filmu kapku kazí a nepřidal tomu ani pomotaný závěr, kdy jsem se v jednu chvíli už nadobro ztratil..Trošku mě mrzí i obsazení McAdams. Tohle nejsou role pro ni a tak tady byla vysloveně pouze na ozdobu. Slabších 7/10 => nakonec 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Výborně natočený thriller, který je sice remakem známé minisérie, ale vzhledem k tomu, že jí tady nikdo nezná, tak to nevadí. Od úvodních titulků se daří McDonaldovi budovat příjemnou atmosféru a díky šarmantnímu Croweovi a výborných hercích ve vedlejších rolích je vám v tomhle příběhu hodně příjemně. Film má silnou pointu, která pak poněkud sráží opakované zhlédnutí. každopádně tohle se prostě povedlo a jasné poselství filmu může v milovnících starých časů vyvolat i nějakou tu slzičku:-)

Dodatečné informace

Původní název:
State of Play (více)
  • NSR Na odstřel
  • NSR State of Play
  • NSR A dolgok állása
  • NSR Asjade seis
  • NSR Devlet oyunlari
  • NSR I katastasi ton pragmaton
  • NSR Intrigas do Estado
  • NSR Jeux de pouvoir
  • NSR La sombra del poder
  • NSR Ligações Perigosas
  • NSR Los secretos del poder
  • NSR Na odstrel
  • NSR Stan gry
  • NSR State of Play - Stand der Dinge
  • NSR U vrtlogu igre
  • NSR Большая игра
Premiéra v ČR:
28. 5. 2009
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
NSR, Francie, Velká Británie, USA
Rozpočet:
60 mil. USD
Tržby:
87,81 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Na odstřel je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch