Svědek pro obžalobu

83%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Povedené soudní drama.. skvělý výkon Charlese Laughtona, kterému jsem roli nemocného zapáleného advokáta věřil do posledního slova. Scénář je velmi dobrý, zpracování je strohé, ale přesně zapadá do žánru. Film nedá divákovi moc šancí se nudit - 75%..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Soudní drama s doslova GENIÁLNÍ (to muselo ven velkými písmeny) pointou. Navíc výborní Dietrich a Laughton. Pomalejší začátek zcela odpuštěn. Už jen kvůli tomu zcela nečekanému několikanásobnému twistu nakonec.
Fingon
16 886 bodů
8
VELMI silné čtyři hvězdičky - a ten konec... myslím úplný konec, hlas pod závěrečnými titulky;-)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Tak tenhle film jsem si vážně užil. Dialogy v kulometné kadenci, excelentní herci a napínavý příběh až do konce. Wilder je prostě pan režisér a Marlene Dietrich je v tomhle filmu naprosto úžasná. Charles laughton je neuvěřitelný! Pro mě jedna z nejlepších a poctivých klasik. Skvělé!
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Akademicky vycíděná soudní konverzačka, která celou dobu klame tělem i duší, aby nás nakonec zaskočila nepřipravené, předčasně hodnotící ten naoko tuctový a neoriginální příběh. Scénář ale výborný, navzdory mnoha dohadům a nepřímým motivům plnohodnotně pokrývající a v závěru i vysvětlující každičkou vteřinu vyprávění, a Wilder opět zdatně manévruje na pomezí závažného námětu a odlehčené charakterové rozprávky. Film má ale jeden problém - napoprvé působí jako pravda bezchybné, ale přece emocionálně bezrozměrné drama, které sází na údernost a kvalitu své pointy, na další zhlédnutí už zbude jen naše ochota znovu sledovat příběh, kde nás už nic nemůže překvapit a kde marně budeme hledat něco víc než jen další důkaz, že Wilder uměl poskládat scény do kompaktního celku a že se na jeho filmy zkrátka dobře kouká. Čekal jsem prostě malinko silnější divácký zážitek...
Klajnik
Klajnik
8 473 bodů
9
Charles Laughton v roli skvělého ač poněkud morbidního advokáta Wilfreda Robatse je dokonalý. Okamžitě se stal mou novou oblíbenou filmovou postavou. Film začíná krátce po jeho infarktu, který si přivodil svým nezdravím životním stylem. Proto také vypadá jak žabák. Proto kolem něj neustále běhá sestřička a peskuje ho za jeho doutníčky a brandy. Prý také nemá brát žádné velké případy. Jeden takový se však ukáže a jak se situace rozplétá, Wilfred se nakonec případu ujímá. Jednotlivé scény, dialogy i herectví bývají bravůrní. Scény jsou skvěle vypointované, často poněkud humorně odlehčené, ale velmi funkčně, řekl bych. První půlka mě ale bavila více. Samotný soud se pak věnoval spíše případu, který mě toliko nezajímal. Mě zajímal hlavně Wilfred, Závěr filmu mě sice emocionálně nepoložil, nenadchnul, ale ani neurazil. Napsané je to dobře, případ je zašmodrchaný, ale já něco podobného jako oklamaného obhájce čekal. Už jsem to dříve viděl u novějších filmů... Každopádně finále, ve kterém si všichni řeknou, jak to vlastně je, aby se divák nestačil divit a zvrat střídá zvrat, zkrátka nefunguje tak dobře.
avenis
avenis
7 909 bodů
9
Tak nevím, který film je lepší. Jestli tento originál nebo remake z roku 1982. Každopádně styl Billyho Wildera je zde jasně čitelný a proto film má švih a ani na chvíli nelze odtrhnout oči od obrazovky. (10.10.2014)
brusvejn44
brusvejn44
1 005 bodů
10
Skoro celý film si myslíte, jak jste to prokoukli vše a ono...