Dějiny násilí

73%

Komentáře a recenze 25

Dle počtu bodů
Kamil Fila
Kamil Fila
4 112 bodů
10
Jeden z nejhezčích filmů pro celou rodinu za posledních pár let. Cronenberg vyniká v matení diváků, a přitom nám poskytuje dostatek svobody v zaujetí stanoviska.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
8
Tenhle film je o dost lepší než Replikant s van Dammem. Je tedy pravda, že ty filmy nemají společného asi vůbec nic, kromě toho, že jsem viděl během jednoho víkendu... Ovšem David Cronenberg v tomto nerovném souboji nad Jean-Caludem jednoznačně zvítězil. Ale je nutno říct, že ani Replikant nebyl úplně špatný :-D
ellegun
ellegun
203 bodů
10
jeden z mejch nejoblíbenějších režisérů, až bude nekdy čas zkusím se rozepsat proč si myslím že těch 9.5 /10 si to zaslouží.
Oscar Cohle
Oscar Cohle
94 bodů
8
Nie tak skvelé ako Cronenbergove neskoršie Východné prísľuby, v konečnom dôsledku Dejiny násilia rozprávajú predsa len trošku komornejší príbeh, stále však znamenite a bravúrne napísaný film, ktorý na vás vytiahne hneď niekoľko silných momentov, ktoré vám vyrazia dych. Film však nevyniká len vo svojich najsilnejších scénach, ale jeho sila spočíva práve medzi nimi. Kamera sníma (mimochodom vskutku excelentného) Vigga Mortensena a jeho rodinu, pričom každý ich pohľad, každý pohyb a každé nadýchnutie dodáva na neistote, strachu, nedôvere, beznádeji a vy tak nejak viete, že to nedopadne dobre. Samozrejme, nefunguje tu všetko dokonalo, isto sa dalo na niektorých dialógoch a vývoji deja ešte niečo doladiť, avšak mne to neprekáža, nakoľko zbožňujem takéto filmy - filmy, kde vám stačí vidieť jeden pohľad, ktorý cítite. Ktorý do vás prenikne a nepustí ani ešte chvíľu po zhliadnutí celého filmu. A keď niečo také pri filme zažijem, považujem ho za špeciálny.
jiri-kalvach
5 bodů
Je jen náhoda, že William Hurt zde hrál spíše negativní roli? Člověk který své špatné lidské vlastnosti nijak neskrýval, to mu zřejmě šlo dobře. V reálném životě to prováděl podobně, ale byl to schizofrenik, muž dvou tváří a v podstatě bezohledný tyran a cynik. Je smutné, kolika lidem beztrestně ublížil, a navíc ženám, bytostem o dost lepším, než je muž, údajný pán tvorstva. Ubohý omyl. Žena je vždy víc, pokud je to opravdová ŽENA !