THX 1138

69%
THX 1138
Film THX 1138, režijní debut George Lucase z roku 1971, je dystopická sci-fi, která se odehrává v sterilním, autoritářském světě budoucnosti, kde jsou emoce a osobní svoboda potlačeny vládou a léky. Hlavní postava, THX 1138, ztvárněná Robertem Duvalem, je technik pracující v továrně, která produkuje androidy. Jeho život se začne měnit poté, co se pod vlivem své spolubydlící a kolegyně LUH 3417 rozhodne přestat užívat vládou nařízené drogy, které potlačují emoce. Jakmile THX začne prožívat zakázané lidské emoce, včetně lásky, vládní represe se začnou stupňovat a on se dostává do konfliktu se systémem, který následně vedou k jeho uvěznění.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
25. století. Lidé nemají svá práva, nemohou prožívat své emoce ani svůj sexuální apetit, žijí v bytových komplexech v podzemí pod dozorem státu, kterým jsou řízeny veškeré jejich myšlenky a činy. Lidé místo jmen mají označení. A jednoho dne se muž THC 1138 a žena LUH 3417 rozhodnou proti všem koncepcím vzbouřit. Výrazný sci-fi film plný filozofie a přesvědčení dodnes ovlivňuje tvůrce napříč žánrovými spektry. Vzhledem ke složitosti obsahu a dialogů je snímek spíše artovým počinem, který vlivem své okázalosti k dané součinnosti veškerého aspektu akceptovatelné vize nepochopí jen tak leckdo. Ona je v tom ukryta i jistá symbolika a varování poplatná snad každé doby. Georgovi Lucasovi se tímto podařilo vytvořit alternativní realistický svět, který je vysoce abstraktní a vizuálně promyšlený. Ano, pro někoho z toho může vyzařovat jisté provokativní myšlení, ale tak, jak je to celé prezentováno, se jedná o jedinečný a stimulující filmový počin zaručující vzrušující zážitek a nové dojmy. Síla není ani tak v příběhu, jako ve znepokojujícím a podivně efektivním vizuálním a zvukovém stylu. Pro mnohé diváky očekávající zase nějakou popkornovou sci-fi zábavu zarputilá nuda, pro ostatní jeden z nejlepších dystopických filmů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
6
Napadá mě jen jedno: "No a co?" Tohle sci-fi mě totiž úplně minulo, jakýkoli jeho přesah mě nezajímá a nudil jsem se. Neupírám pár působivých scén a efektní konec, ale to je tak vše. 50%
Fingon
16 886 bodů
8
Velmi nepříjemný film, zvláště jeho zvuková složka.

Dodatečné informace

Původní název:
THX 1138 (více)
  • USA THX 1138
  • USA L'uomo che fuggì dal futuro
  • USA THX-1138
Premiéra v ČR:
12. 1. 2006
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch