Půlnoční kovboj

74%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Výborný Hofman si tento film krade pro sebe, to je bez pochyb, zbytek se postupně vytrácí z paměti. Určitě ale jedna z nejodvážnějších oscarovek, jejíž ocenění na nejmainstreamovějších cenách mi rozhodně vrtá hlavou.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Výborný Voight a ještě lepší Hoffman, slavná píseň, ponurá depresivní atmosféra a nečekaný závěr. Silný zážitek. A věřím, že ve své době tohle zobrazení NY jako města plného podivínů, úchylů a nadržených paniček, muselo být pro hodně lidí hodně drsné.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Půlnoční kovboj není hezký film ve smyslu běžné hollywoodské podívané. Je to komplikovaný snímek s ohromným morálním přesahem a naprosto invenční filmařinou. Vše leží už v perfektně vybudovaném scénáři s jasně daným dramatickým obloukem a vývojem postav. Schlesinger na plátno vrší jeden zajímavý obraz za druhým. Záběry špinavého domu, krvavého západu slunce nebo z porno kina střídá s retrospektivami a iluzivními záběry. Střihová skladba skládající se z kombinace klasického lineárního vyprávění, uměleckých montáží a snových výjevů film posouvá do pásma mnohovrstevnaté podívané. Kromě brilantní režie a scénáře je třeba vyzdvihnout také nestárnoucí hudbu. Ústřední instrumentální motiv je dílem Johna Barryho a titulní skladba Everybody´s Talking, která film proslavila, je společným dílem Freda Neila a Nilssona. Herecké duo Jon Voight a Dustin Hoffman však srší takovou energií a viditelnou rivalitou, že v historii kinematografie najdeme jen pár herců, kteří by vytvořili přesvědčivější tandem.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Vrchol deprese, režijní kreativity a hereckého mistrovství. A zároveň z toho jakýmsi až poetickým způsobem (asi ta příjemná hudba jako dozvuk uvolněných šedesátek) vyzařuje cosi hezkého a nadějeplného.. Snad nejvíce přesvědčivý rozklad městského amerického snu a dost možná nejlepší výkon Dustina Hoffmana, kterým překonává i více psychicky zaškatulkovaného Rain Mana.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
8
Pozoruhodnej nezávislej film, který svou formou zaujme i dnes. Nečekal jsem, že u takhle starého filmu uvidim tak živelnou práci se střihem. Zajímavé je, že zrovna Angličan Schlesinger dokázal zachytit prostředí betonové džungle tak dobře. Jednotlivé záběry na moře lidí plujících po špinavých ulicích New Yorku v kombinaci s nevídaným editem mi uvízly v paměti a zařadily film do řady těch, na které se během života budu mít chuť znovu podívat. Škoda jen, že z toho tématu nebylo vytěženo více. Postava salóního kovboje z amerického zapadákova, mladíka, kterej v tom svym kostýmu a naivními představami do hektického světa New Yorku nezapadá, což ho odstrčí na okraj společnosti hned vedle nemocného a špinavého ztroskotance, s nímž kovboj naváže jakési podivné přátelství. Je zřejmé, proč se ve spojení s tímto filmem mluví o nenaplněném snu lepšího života, deziluzi a odvrácené tváře velkoměsta, kde na sobě jsou lidé nalepení tak, až od sebe mají vlastně dál než jinde. Škoda jen, že ten film nemá větší tah na branku. Dějově je to vlastně dost malý film. Postavy se vlastně plácají na místě, což by nebyl takový problém, protože téma je dosti nosné. Kovboj Voight ani zaflusanej Hoffman však nejsou přiliš zábavní (nemyslím vtipný) postavy. Vlastně jsou docela nesympatičtí. Ale né - to taky není přesný, protože jsem ve filmech viděl i nesmypatické postavy, se kterými jsem chtěl "trávit čas". Možná kdyby dialogy měly stejný říz jako samotný edit filmu, tak by mi Půlnoční Kovboj byl mnohem milejším filmem. Kdyby tu pak byl silný narativ, tak by film klidně mohl útočit na plné hodnocení a to v porovnání si filmy, které jsem do dnes viděl. I tak je to ale dost dobrej film a nechci mu upírat ocenění, která získal. 3,5/5
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
2
Viděl jsem to kdysi dávno v době kdy se zde budoval socialismus. Měl to být příklad zločinů kapitalismu na lidech. Nevím, proč bych se na tohle dílo díval znovu. Dva ztroskotanci z vlastní vůle se hrabou ve s.....ch? Proč by mě to mělo zajímat? Není to zábava a kdybych chtěl dostat depku mrknu na zprávy v 19.00 hod.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
9
Drsné zachycení marnosti New Yorku a jeho obyvatel koncem 60. let. Herecké výkony,
  • scénář
  • herci
  • střih
  • režie
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8.5
Skvělý film , nezapomenutelný koncert..herecký Hoffmana a Voighta. Drásající příběh přátelství , naděje , krutosti velkoměsta.