Inzerát

?
Vyměnili byste své dítě za nové auto? V roce 1968 nabídlo výměnu téměř tři sta rodičů. S několika příběhy se setkáte v unikátním dokumentu Jindřicha Fairaizla.
Od samého počátku televizního vysílání u nás hrála významnou roli publicistika a dokumentární tvorba. Nejen z hlediska televizního programu, ale i z hlediska celé společnosti a jejího vývoje. Ne náhodou po sovětské okupaci jako první museli odejít z televize publicisté. Mezi nimi byl i Jindřich Fairaizl, který se od prvopočátku věnoval morálním vztahům mezi lidmi, z nichž - podle jeho názoru - se odvozuje stav celé společnosti. Úspěchy i neúspěšnost své práce hluboce prožíval a ze zdánlivé marnosti svého úsilí patrně vyvodil i svůj odchod z tohoto světa.
Původně třídílný pořad Inzerát z roku 1968, který se později stáhl do dílu jediného, zrcadlí nemilosrdně vztah rodičů k bezbranným malým dětem. Vysíláme ho v autorově verzi, s jedinou výjimkou. Dovolili jsme si zaretušovat tváře jednotlivých aktérů. Ti sice se svým zveřejněním tehdy souhlasili, ale uplynulo půl století a my předpokládáme, že dnes jako staří lidé mohli změnit svůj názor na věc. Nejde - a Fairaizlovi také nešlo - o skandalizaci jednotlivce, ale o společenskou analýzu. A v té je Inzerát živý dodnes. I po pětatřiceti letech je tento dokument silným emocionálním zážitkem.

Dodatečné informace

Původní název:
Inzerát (více)
  • Československo Inzerát
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění