Šogun

80%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Televizní minisérie, natočená podle epického románu Jamese Clavella, je rozsáhlá sága odehrávající se ve feudálním Japonsku popisující cestu anglického námořníka Johna Blackthorna (v podání Richarda Chamberlaina), který se zaplete do politických intrik a kulturních střetů v Japonsku 17. století. Příběh umně zobrazuje střet západních hodnot a japonských tradic Blackthornovýma očima a nabízí bohatou tapiserii kulturního poznávání. Od přísné hierarchie samurajské společnosti až po složitost japonské politiky, čímž po divácké stránce dokáže vtáhnout do pečlivě prozkoumaného historického prostředí. Svěží krajina, složité kostýmy a autentické kulisy přináší dávné časy, zatímco pozornost seriálu věnovaná detailům zajišťuje historickou přesnost a autenticitu. Navíc se nejedná pouze o příběh o politických intrikách, ale také o lásce, zradě a cti. Romantická podzápletka mezi Blackthornem a Mariko dodává příběhu emocionální hloubku a zdůrazňuje složitost vztahů uprostřed kulturních bariér a společenských očekávání. Jako obvykle mohou historici poukázat na určité historické nepřesnosti a zjednodušení kulturních a historických aspektů doby, ale to už tak u filmové tvorby bývá. Celkově i přes všechna přirozená tvůrčí negativa zůstává tento miniseriál přelomovým ve svém podání, který uchvacuje rozsáhlým záběrem, přesvědčivými postavami a poutavým vyprávěním. Tak či onak, jako nadčasový epos zkoumající střet kultur a lidské zkušenosti si stále udržuje své divácké místo mezi významnými seriálovými klasiky.
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
9.5
Tak tohle se mi velmi, velmi líbilo. Už ani nevím, jak je to dlouho, co jsem tenhle seriál viděl. Četl jsem i Clavellovu knihu, a musím uznat, že až na pár odchylek se tvůrci seriálu doopravdy snažili. Herecké výkony velmi dobré, výprava parádní, kostýmy taky. Tenhle seriál by podle mě zaujal i dnes (35 let od svého vzniku) a strčil by většinu dnešních seriálů v našich televizích do kapsy.
Pas
Pas
6 225 bodů
6.5
Šógunové byli vojenští vládci Japonska a představovali v Japonsku výkonnou moc od roku 1192 do roku 1867.Seriál podle stejnojmenné knihy Jamese Clavella se velice filmařům povedl, zřejmě i proto, že James Clavell na něm spolupracoval. Děj je velice komplikovaný, japonské scény jsou záměrně bez titulků, aby se divák cítil stejně ztracený jako hlavní hrdina R. Chemberlain, který mě naprosto okouzlil svým herectvím. Velice dobře porovnaná mentalita Japonců a Evropana, kde se každý může porvat o své názory.
Major Zeman
Major Zeman
323 bodů
10
Vynikající seriál ukazující úplně jinou mentalitu lidí v Japonsku.Byl i film zkrácená verze Zajatec Japonských ostrovů.Ale seriál byl mnohem lepší,ukazoval vše a celek vytvořil nezapomenutelný filmový zážitek.