Poklad hraběte Chamaré

58%
Poklad hraběte Chamaré
Plakát traileru

Režisér Zdeněk Troška si podle svého upravil novelu Aloise Jiráska, příběhu vtiskl dynamiku, prudké průlety kamerou či barokně expresivní obrazy mají evokovat druhou půli 18. století, kdy dosavadní ztuhlé poměry naruší liberalizace šířená vídeňskou vládou, schyluje se k vydání tolerančního patentu. Dosud se však protestantské knihy tajně pašují. Režisér se soustředí hlavně na bizaního zámeckého pána, jenž věří pověstem o tajemném pokladu, který chce za každou cenu nalézt.




Fingon
16 886 bodů
6
Poklad hraběte Chamaré je dosti rozporuplný film. Na jedné straně je naprosto famózní úvodní sekvence, na straně druhé slepenec scén, kterým také nelze upřít zajímavost, který ale na straně druhé vůbec nedrží pohromadě. Veškerou pozornost na sebe strhává hraběnka, abbé (Cupák si tu znovu zopakoval náboženského fanatika, tentokrát ale na rozdíl od Kladiva na čarodějnice neudává, ale přímo přebírá roli podobnou té Bobligově) a mladý doktor. Ostatní postavy jsou naprosto nevýrazné, což je škoda.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
I Zdeněk Troška kdysi točil pěkné filmy. Osmdesátkový Jirásek sice není úplně kasaštyk, ale Troškovi se podařilo z námětu vykřesat maximum a ještě vyhrát v Kanadě festival, kde film přijali jako jednoznačné odsouzení komunismu. Ve filmu excelují Blanka Bohdanová a Eduard Cupák. Klobouk dolů před úvodní sekvencí a nyní mě objektivně mrzí, že Báthory netočil Troška, ale Jakubisko.

Dodatečné informace

Původní název:
Poklad hraběte Chamaré (více)
  • Československo Poklad hraběte Chamaré
Premiéra v ČR:
1. 10. 1985
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Poklad hraběte Chamaré je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch