Sekta, která zaútočila na Tokio

?
Plakát traileru
Vzdělaní a inteligentní lidé propadli poselství sekty Óm a na příkaz svého učitele páchali vraždy a pak i šířili bojovou látku sarin tokijským metrem. Britská dokumentární rekonstrukce.

Dne 20. března 1995 se tokijské metro stalo dějištěm pokusu o masovou vraždu. Útočníci na různých stanicích a ve vlacích vypustili nervový plyn sarin. Je to velice účinná chemikálie. I jedna kapka čistého sarinu může zabít. Sarin v čisté formě se odpařuje a mění v bezbarvý smrtící plyn, je šestadvacetkrát účinnější než kyanid. Oběti oslepí a udusí.

Bylo to poprvé, kdy byla zbraň hromadného ničení použita k teroristickým účelům. Za útokem stála skupina, která se prohlásila novou japonskou náboženskou sektou Óm Šinrikjó – neboli Óm Nejvyšší pravdy. Vraždou tak velkého počtu lidí se nesnažili získat publicitu, ale považovali ji za náboženský akt – svatý skutek.

Dokumentární rekonstrukce, kterou vám Česká televize nabízí, se týká událostí mezi 07.46 a 08.46 hodin ráno, kdy pětice mužů zaútočila jedovatým plynem v tokijském metru. Jaké důvody je vedly ke zranění a vraždě tolika nevinných lidí? Měli plán masové destrukce, který byl pečlivě připravený.

Onoho nešťastného 20. března 1995 se jako obvykle přibližně devět milionů cestujících přemísťovalo centrem této obrovské metropole. Mezi anonymními tvářemi pasažérů se ukrývalo pět mužů. Každý držel deštník s nabroušeným kovovým bodcem a v tašce měl v novinách zabalené sáčky s tekutým sarinem. V kapse pak měli tito vrahové pro sebe injekční stříkačku obsahující 2 mililitry atropinsulfátu – protilátky neutralizující účinky nervového plynu, pro případ, že by se sami přiotrávili. Přesně v 8 hodin měli sarin vypustit.

Byli to překvapivě vzdělaní a kultivovaní lidé. Masato Jokojama jel v pátém voze soupravy B801, která mířila do centra Tokia. Jednatřicetiletý, tichý, zdvořilý absolvent aplikované fyziky na tokijské univerzitě. Sedmatřicetiletý Jasuo Hajaši měl u sebe tři sáčky se sarinem, ostatní jen dva. Přihlásil se dobrovolně. Vystudoval obor Umělá inteligence na tokijské univerzitě Kogakuin. Keničimu Hirose bylo mu právě 30 let. Byl důležitým člen Chemické brigády sekty, absolvoval postgraduální studium fyziky na elitní univerzitě Waseda. Osmačtyřicetiletý Ikuo Hajaši byl z týmu nejstarší. Pět let před tímto osudným dnem opustil své zaměstnání a i s rodinou se připojil k sektě. Býval zkušeným kardiologem, který se pečlivě staral o své pacienty. Pátým útočníkem byl Toru Tojoda. Podílel se na tajné výrobě sarinu, který měl tým u sebe. Sedmadvacetiletý zapálený mladý muž vystudoval s výborným prospěchem aplikovanou fyziku, a měl titul magistra.

K vraždám všechny tyto muže navedl člověk, který se označoval za reinkarnaci Šivy, hinduistického boha stvořitele i terminátora světa, a zároveň za pomazaného Krista – Mesiáše. Tímto ideologem byl poloslepý vůdce a zakladatel sekty, charizmatický Čizuo Macumoto.


Dodatečné informace

Původní název:
Sekta, která zaútočila na Tokio (více)
  • Velká Británie Sekta, která zaútočila na Tokio
  • Velká Británie Zero Hour: Terror in Tokyo
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění