Noc na Zemi

76%
Noc na Zemi
Druhý barevný film režiséra Jima Jarmusche je členěn do pěti povídek, odehrávajících se zároveň během noci v různých časových pásmech v pěti velkých městech (Los Angeles, New York, Paříž, Řím, Helsinky) a v odpovídajících jazycích. Aktéry jsou místní taxíkáři a jejich pasažéři. Jarmusch jemně parafrázuje typické postavy, žánry a styly jednotlivých kinematografií (Hollywood, newyorská škola, francouzský neobarokní film, velkohubá italská fraška, seversky zasmušilé filmy Akiho Kaurismäkiho), což se prosazuje ve vyprávěcím rytmu, akcentaci významotvorných motivů, v přesné hudbě Toma Waitse i v samotném hereckém obsazení "typickými" herci té které kinematografie.


Scénář:
Hudba:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
10
Vtipné, chytré, vypointované. Jarmuschův ironický pohled na svět tu funguje lépe než v těch pár dalších jeho filmech, co jsem viděl. Stejně jako u Kafe a Cigár jsem měl pocit, že nemá moc schopnost řadit povídky za sebou, ale protože jich je relativně málo a jsou dlouhé, není to tak na škodu. S odřenýma očima ten plný počet dám.
Fingon
16 886 bodů
6
Další Jarmusch a další jeho film, který mě příliš nebavil (kromě Mrtvého muže mě ostatně neoslovil žádný z nich - třeba musím pro pochopení absolvovat pár cest taxíkem...). Nejvíc se mi líbila druhá povídka - a pak také pasáž z Říma, ve které nesnesitelný Benigni žvaní a žvaní a žvaní a v momentě, kdy mluví o svých sexuálních zkušenostech a kněz protáčí panenky, ten moment byl opravdu kouzelný. Jinak - nezájem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Jarmusch zasazuje děj do pěti pro svět filmu zásadních měst, vše spojuje taxík a postava rozmlouvajících taxikářů a jejich klientů. Taxíky tedy jezdí v Los Angeles, New Yorku, Římě, Paříži a Helsinkách a vozí se v nich takové hvězdy jako Winona Ryder, Roberto Benigni, Armin Mueler Stahl, Rosie Perez nebo Gina Rowlands. Film se stal slušným úspěchem po všech stránkách. Viděl jsem v kině a je to úplně jiný zážitek než v televizi.

Dodatečné informace

Původní název:
Night on Earth (více)
  • Francie Noc na Zemi
  • Francie Night on Earth
Premiéra v ČR:
29. 4. 1993
Země původu:
Francie, Německo, Japonsko, Velká Británie, USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Noc na Zemi je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch