Nell

66%
Nell
Plakát traileru

Nell vyrostla v odlehlé chatrči v lesích Severní Karoliny a nikdy nepoznala nikoho jiného než matku, která měla vážnou poruchu řeči. Nikdy tak neslyšela skutečnou angličtinu a vytvořila si svůj nesrozumitelný jazyk. Po matčině smrti ji objeví místní lékař a snaží se jí ve zdejším prostředí pomoci. Vlivný Alexandr Payle ji však chce „studovat" v laboratoři. Soudce nakonec nařídí, že adeptka psychologie Paula ji bude „pozorovat" tři měsíce v lesích, a teprve pak se rozhodne o Nellině dalším osudu.




Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
8
Mystika "jedné duše ve dvou tělech" u dvojčat a jejich vlastního, ostatním nesrozumitelného jazyka je vděčným tématem filmového zpracování. V tomto případě je předlohou vlastní kniha Idioglossia jednoho ze spoluscénáristů Marka Handleye popisující osud izolované asi třicetileté ženy pojmenované Nell (výborná Jodie Foster), která přežívá stranou lidské společnosti. Kromě fatálního rozporu mezi dvojicí psychiatrů - dr. Jerome Lovell (Liam Neeson) ji považuje za zcela svéprávnou bytost s právem na vlastní život a rozhodnutí, zatímco dr. Paula Olsenová (Natasha Richardson) prosazuje její násilnou hospitalizaci - zkoumá i složitost mezilidských vztahů a hranice nonverbální komunikace. Slušná sociologická studie i zajímavý film.
avenis
avenis
8 151 bodů
10
Fascinující. Po dlouhé době film, který mne nadchnul. Ostatně jako většina filmů s Jodie Foster. K tomu perfektní dabing Dagmar Čárové. Další komentář je zbytečný, to se musí vidět. (13.8.2014)

Dodatečné informace

Původní název:
Nell (více)
  • USA Nell
Premiéra v ČR:
26. 10. 1995
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
31 mil. USD
Tržby:
106,68 mil. USD (celosvětově)