Muž na útěku

51%
Muž na útěku
Muž na útěku
Agenti jsou věční: skupinka tajemných cizinců organizuje útěk odsouzeného válečného zločince, aby ho potrestala podle svých představ ještě pádněji za neodhalené masové vraždy. Ve filmu si snadno všimneme několika neobratně prolínaných rovin: zvažování etického hlediska osobní msty na jedné straně a akčního žánru plného napětí na straně druhé. Ani obsazení neznámých tváří nepomohlo k dosažení potřebné autenticity, tím méně k jakékoli myšlenkové naléhavosti.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
I v 60. letech minulého století byli váleční zločinci středem zájmů, což také bylo promítnuto v československé kinematografii. Tento snímek je v mnohém velice netradiční. Válečný zločinec je ve vězení, ale odtud ho dostanou zahraniční agenti s úmyslem se mu pomstít za veškeré, tedy i neobjasněné válečné zločiny. Jenomže nic neprobíhá tak, jak měli naplánované. Nejde o kriminálku jen tak ledajakou. Tvůrci se rozhodli pro dokumentární pohled třetí osoby pro větší autentičnost, čímž si dopomohli i použitím reálný filmových záběrů a fotografií. A jak jinak, bez neherců by to tak dobře ani nevypadalo. Z počátku se jim to dokonce i daří, ale od druhé poloviny už začali překračovat lajnu mezi dokumentem a hraným filmem. Jakmile do hry vstoupí Státní bezpečnost, vyznění scén už vypadá zcela jinak. Nápad takového stylu nebyl zase až tak špatný. Dalo by se říci, že by tomu i mnozí diváci uvěřili. Škoda těch přesahů, protože to jinak velice dobře, mimo jiné, i poukazuje na dobu temna a nesvobody. Černobílí obraz tomu jenom pomáhá.
kawa
3 388 bodů
6
Slabý špionážní film, který kopíruje zahraniční schémata, ale nic nepřidává. Karel Kyncl v roli českého prostředníka nezaujal.

Dodatečné informace

Původní název:
Muz na úteku (více)
  • Československo Muž na útěku
  • Československo Muz na úteku
  • Československo A Man on the Run
  • Československo A Man Who Lies
Premiéra v ČR:
7. 2. 1969
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění