Karate Kid

63%

Zajímavosti 9

  • Diváci turnaje byli tvořeni více než osmi stovkami statistů. Kromě toho se při natáčení objevovaly desítky dalších statistů, kteří hráli fotografy a televizní štáby.
  • Tvůrci měli unikátní možnost natáčet na Velké čínské zdi. Na Zeď ovšem nemají dopravní prostředky přístup a tak byl štáb nucen těžké vybavení nosit ručně.
  • Natáčelo se také u Zlatého Buddhy, který se tyčí nad celým Zakázaným městem. Tato posvátná socha, vystavěná na nejvyšším místě Pekingu, nabízí ničím neomezený výhled na celé město.
  • Štáb měl hlavní stan ve starých pekingských filmových studiích. Vedle nich je pro natáčení k dispozici obrovské množství uliček a klasických domů s centrálním dvorem. Ty jsou tradičním, byť mizejícím stylem bydlení v Pekingu. Jde o pozemek se čtvercovým centrálním dvorem, obklopeným ze všech stran nízkými jednopatrovými domky, širokými obvykle jeden až šest metrů.
  • Rozhodnutí přesunout se s celým natáčením do Číny nebylo snadné. Protože je celá řada z požadovaných lokací nepřístupná nebo problematicky dostupná, obrátili se producenti s žádostí o pomoc se zajišťováním natáčecích lokací na společnost China Film Group, nejstarší a nejvlivnější státní firmu v Číně, která se natáčením filmů zabývá. „Jeden záběr nás stál měsíce plánování,“ objasňuje režisér Zwart. „Například jsme prvním filmem, kterému se podařilo získat svolení k natáčení za bránou Tiananmen a v Zakázaném městě od chvíle, kdy tu před více než dvaceti lety natáčel Bertolucci svého Posledního císaře.“
  • Termín kung fu má několik různých významů, ale nejde o striktně bojový termín. Je možné ho přeložit jako „práce“, „dovednost“ nebo „čas a odhodlání“ - spisovatel může mít dobré kung fu ve psaní. Současně má tento termín speciální význam v oblasti bojových umění a mimo Čínu je kung fu možné používat jako označení celé řady čínských bojových umění a velké rozpětí technik.
  • Taraju P. Henson její role zaujala tím, protože jí připomínala vztah s jejím vlastním synem.
  • „Důvod, proč se film jmenuje Karate kid, je ten, že si Dre na začátku filmu myslí, že se zvládnutými základy karate má šanci proti školním rváčům,“ říká producent Ken Stovitz. „Ale v Číně ovládají kung fu i děti a jsou na něj odborníky. Takže pokud chce Dre přežít, musí se kung fu naučit také.“
  • V Číně je film uváděn pod názvem Kung-fu sen, v Japonsku jako Nejlepší kluk.