Reality show "Stars Earn Stripes" sklízí kritiku. Je to válečná propaganda, říkají laureáti Nobelovy ceny.

Reality show "Stars Earn Stripes" sklízí kritiku. Je to válečná propaganda, říkají  laureáti Nobelovy ceny.
Válka není atraktivní ani legrační
Název Stars Earn Stripes by se česky dal volně přeložit jako "hvězdy vysluhují frčky" a je parafrází výrazu stars and stripes (hvězdy a pruhy), tedy vlastenecké přezdívky pro americkou vlajku. Právě s definicí vlastenectví pořad trochu kulhá - co je pro jedny oslavou americké armády je pro druhé oslavou války a zabíjení.
Hlavní příčinou znechucení devíti nositelů ceny míru byly televizní upoutávky sta
reality-show-stars-earn-stripes-sklizi-kritiku-je-to-valecna-propaganda-rikaji-laureati-nobelovy-ceny
Válka není atraktivní ani legrační
nice NBC vysílané během olympijských her. Spoty lákaly na zpocené celebrity (např. Superman Dean Cain nebo "postradatelný" Terry Crews), akční tempo a generála ve výslužbě Wesleyho Clarka v roli moderátora. Show popisovaly jako "poctu všem mužům a ženám ve službe ozbrojených sil USA." Právě asociace olympijských her - svátků míru - a militantně založeného pořadu podle autorů dopisu z války neprávěm dělá cosi vznosného:
"Věříme, že tento pořad neskládá poctu nikomu a pokračuje v hanebné tradici
reality-show-stars-earn-stripes-sklizi-kritiku-je-to-valecna-propaganda-rikaji-laureati-nobelovy-ceny-1
Instruktoři - léta vojenských zkušeností v khaki přebalu
oslavování války a ozbrojeného násilí. Vojenský výcvik nesmí být nijak spojován se sportovním utkáním skrze upoutávky vysílané během olympijských her. Příprava na válku není zábava. Válka je smrtící." V dopise také vyjadřují podporu protestům, které se v pondělí konaly v New Yorku před Rockefellerovým centrem, sídlem NBC.
NBC na požadavek stáhnout program z vysílání zareagovala záporně. Show má představit americkému národu "lidi, kteří toho pro nás tolik obětovali." Podle stanice proto nejde o poctu válce, ale o poctu vojenské službě. Rozdíl mezi těmito výrazy si rozklíčujte sami. Pomoci vám v tom může i zmíněná upoutávka.