Juraj Herz: "Habermannův mlýn a Oscar? Uvidíme."

Juraj Herz: "Habermannův mlýn a Oscar? Uvidíme."
juraj-herz-habermannuv-mlyn-a-oscar-uvidime-6
Jak to že Habermannův mlýn už v Německu sbírá ceny a čeští diváci ho ještě neviděli?
Pozor, to nemá s Českem nic společného, film ještě nešel ani v německých kinech! O Bavorských filmových cenách totiž nerozhodují diváci, ale odborná komise. Ta si pustila všech šedesát německých a koprodukčních filmů, které loni vznikly, a rozhodli se, že můj film je mezi nimi ten nejlepší. Přesněji řečeno, tam neexistuje nějaká velká cena, tam existuje cena za nejlepší režii - mimochodem spojená s velkou finanční odměnou - a tu cenu jsem získal já. Už potřetí!
To víte, že jsem si tímhle vítězstvím pověst u německých kolegů nepolepšil, protože jsou jen dva režiséři, kteří tuhle cenu získali třikrát či víckrát - jeden Němec a já!
Nikdo jiný film zatím neviděl?
Byl jsem s ním už v Americe. Promítali jsme ho distributorům a šéfům festivalů a musím říct, že ho přijali velmi dobře, což mi udělalo radost hned ze dvou důvodů - jednak jsme získali pro Ameriku vynikajícího distributora s třicetiletou tradicí na trhu a jednak jsem si znovu potvrdil, že ten film funguje.
Půjdete s ním tedy do klání o Oscara?
juraj-herz-habermannuv-mlyn-a-oscar-uvidime-7
To já nevím. Do Oscara může film přihlásit země, ve které vznikl, v tomhle případe tedy buď Německo nebo Česko. V Německu zuří boj mezi Mnichovem a Berlínem, co vzniklo v Mnichově, nemá šanci se dostat na festival v Berlíně, a naopak mnichovský festival nevezme nic, co se promítalo v Berlíně. I když nějaké výjimky přece jen existují. Například T.M.A, která se promítala v Berlíně a vyžádal si ji i ředitel mnichovského festivalu, protože moji Passage řadí mezi tři své vůbec nejoblíbenější filmy. Takže uvidíme.
Ale co se týká českého vyslání na Oscara, tomu moc nevěřím. Myslím, že u nás nedostanu  nic. Vůbec nic. To téma je příliš kontroverzní, protože se tam ukazuje nejen, jak Němci vraždí Čechy, ale i jak Češi vraždí Němce a o tom u nás nechce spousta lidí ani slyšet, natož to vidět.
juraj-herz-habermannuv-mlyn-a-oscar-uvidime-8
Bojíte se českého přijetí?
Já se můžu pod ten film podepsat, protože je pravdivý. Šel jsem po obsahu, sám jsem byl uvězněn v koncentračním táboře, takže mi nikdo nemůže vyčítat, že nadržuji Němcům. Mám v Německu jednoho velice dobrého přítele-producenta. Krásný, opravdu krásný člověk je to, ale velice depresivní. Časem mi řekl, proč je depresivní. Říkal mi: "Já mám víc než osmdesátiletého otce, kterého mám moc rád jako otce, ale kterého zároveň nenávidím, protože byl esesák. S tímhle rozporem se neumím vyrovnat." Takže - ono je to složité a tenhle film je také složitý.
Co vy osobně máte na Habermannově mlýně nejradši?
juraj-herz-habermannuv-mlyn-a-oscar-uvidime-9
Největší radost mám z hereckých výkonů - jak Němců, tak Čechů či Slováků. Němečtí přátelé se mě ptali, jak je možné, že i ty nejmenší komparzní role mám tak skvěle zahrané. Říkal jsem jim: "Víte, to jsou moji přátelé a hrají v těch nejlepších českých a slovenských divadlech, Hamleta a podobné role. Hrají tu třeba i malou roli, protože je mám rád a oni mají rádi mě."
A mám ještě jednu speciální hereckou radost. Že mi ve filmu hraje Ben Becker! Toužil jsem ho mít ve filmu nejmíň patnáct let, ale producenti s ním neradi točí, protože je enfant terrible. Dokáže udělat strašlivý věci. I můj producent mi říkal: "Obsaď si, koho chceš, ale hlavně ne Bena Beckera!" Nakonec jsem si ho prosadil a musím říct, že Ben Becker byl nejlepším přítelem mého filmu. Ano, udělal několik strašlivých věcí, jedna herečka kvůli němu volala svojí agentku do Berlína... No, radši nebudu vyprávět o tom, co udělal, ale mně hrál skvěle! Mám ho rád, když jsme se loučili, pláčem mi smočil košili, telefonujeme si a já přemýšlím o filmu, kde by mi hrál hlavní roli.