Delší záchranná akce či pohřbení mrtvých. V čem se Sněžné bratrstvo liší od skutečnosti?

Delší záchranná akce či pohřbení mrtvých. V čem se Sněžné bratrstvo liší od skutečnosti?
Sněžné bratrstvo | Netflix
Sněžné bratrstvo sklízí chválu nejen u diváků, ale i kritiků. Titul získal nominaci na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší cizojazyčný film a na stejné ocenění byl oficiální kandidát Španělska nedávno nominován i na letošního Oscara. Režisér J. A. Bayona, známý díky snímkům jako Nic nás nerozdělí nebo Jurský svět: Zánik říše, se na natáčení pečlivě připravil. Nakoukal hodiny rozhovorů se skutečnými přeživšími, prozkoumal všemožné dokumenty a získal souhlas k použití skutečných jmen ve snímku.
I díky tomu je výsledek tolik intenzivní, autentický a nedá divákovi vydechnout. I přesto však muselo dojít k určitým kompromisům a snímek ve svém podání nevypráví zcela vše, co se ve skutečnosti v Andách stalo. V následujícím videu jsme si proto pro vás připravili 10 detailů a faktů, které tvůrci při tvorbě filmu upravili či vynechali. Zde si můžete pro začátek přečíst pět z nich.
Sněžné bratrstvo
Sněžné bratrstvo
78%

Dvoudenní záchranná operace:

Ve filmu je prezentována záchrana přeživších jako rychlá akce, kdy se celá skupina najednou dostala z místa havárie několika vrtulníky. Ve skutečnosti byla záchrana provedena dvoudenní operací, přičemž první den bylo zachráněno pouze šest osob a zbylí přeživší museli na místě havárie kvůli váhovému limitu vrtulníků přečkat další noc.

Veřejný odpor ke kanibalismu:

Film zcela vynechává silnou reakci veřejnosti na kontroverzní metodu přežití skupiny. Původně se skupina snažila tuto informaci utajit a novinářům sdělila, že se stravovala balenými zásobami. Zpočátku nechtěli přeživší říct veřejnosti smutnou pravdu. Nakonec ale neměli na vybranou.
Sněžné bratrstvo: Film vs. Realita - Co bylo ve skutečnosti jinak | Kinobox

Obvinění pozůstalých v tisku:

Tisk na základě této informace obvinil přeživší ze zabíjení spolucestujících a zpochybňoval jejich morální zásady. Média označovala jejich činy za nechutné a nepřátelské. V novinách se začaly šířit nepodložené lži a informace, které hovořily o zavraždění spolucestujících. Těmto mylným obviněním se však tvůrci chytře rozhodli vyhnout.

Špatná informace od pilota:

Naděje při jejich cestách za záchranou spočívala v chybné informaci od pilota. Ten jim těsně před smrtí sdělil, že se nachází blízko chilského města Curicó. To ale nebyla pravda a tato skutečnost nebyla v průběhu filmu řečena. Dokonce se ani nejednalo o nejbližší chilské město.
Sněžné bratrstvo
Sněžné bratrstvo | Netflix

Zesnulí byli pohřbeni v jednom hrobě:

Film nepopisuje pohřeb zesnulých v jednom společném hrobě, který provedly argentinské úřady. Hrob se nachází nedaleko místa havárie. Pohřbu byl přítomen i chilský kněz. Rodinám zesnulým však nebylo povoleno se zúčastnit.
Více informací o každém bodu i pět dalších zajímavých rozdílů mezi filmem a skutečností najdete v našem videu. Viděli jste film Sněžné bratrstvo? Ohodnoťte ho na Kinoboxu.
Zdroj: Kinobox