Homer už nebude škrtit Barta. Simpsonovi reagují na zcitlivělé publikum

Homer už nebude škrtit Barta. Simpsonovi reagují na zcitlivělé publikum
Simpsonovi | Fox Television Studios
Simpsonovi
Simpsonovi
88%
Homer nikdy nebyl příkladným otcem a vzorem do života, ale na konci dne se svými často paličatými a rebelujícími dětmi vždy dosáhl příměří. Jeho vady byly uvědoměle satirované a samotné škrcení se stalo groteskním „running joke“ animovaného pořadu, jenž v devadesátkách rozprášil idealizované představy o americké středostavovské rodině.
Mnozí se tomu zvykli smát i přesto, že zobrazený přístup k dětské výchově byl v natolik populárním a v kultuře často citovaném seriálu trochu za hranou. V epizodě 14. série s názvem Bart na volné noze se ostatně Homerův svéhlavý syn otcově tyranii vzepřel a soudně se od rodiny emancipoval. Sám Homer šel do sebe ve 22. sezóně a v epizodě Mnoho tváří lásky absolvoval kurz otcovství, v němž mu vštěpovali také to, jak se asi cítí malý vyděšený chlapec při škrcení.
Simpsonovi
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Vzteklé Homerovy fyzické reakce na Bartovo chování či pouhé popichování však neskončily, byť v průběhu let skoro vymizely. Poslední škrcení se odehrálo v 31. sérii z roku 2019 a nyní je jasné, že už ho znovu neuvidíme. V epizodě aktuální 35. řady s názvem McMansion a manželka, která měla premiéru 22. října, se Homer při návštěvě nového souseda Thayera dušuje, že s fyzickými tresty dětí skoncoval.
S Thayerem si Homer podá ruku a nově představený aktér se pozastaví nad jeho pevným stiskem. „Vidíš Marge, škrcení kluka se vyplatilo,“ prohodí Homer směrem k přítomné manželce, načež rychle dodá: „Jen žertuji. Už to nedělám. Časy se změnily.“
Slovní výměna zaujala publikum, které na sociální platformě X začalo rozebírat její význam. Tvůrci dali otevřeně najevo, že se poučili z kritických reakcí a dříve nekompromisní průlomovou show nadále přizpůsobují měnícím se dobovým požadavkům. Ačkoli jde po čtyřech letech od posledního škrcení spíš o potvrzení směrnice než o překvapivý autorský zvrat, Simpsonovi se definitivně vzdávají aspektu, který jejich nejslavnější postavu charakterizoval.
Simpsonovi
Simpsonovi – 22 krátkých filmů o Springfieldu | 20th Century Fox Television
Pro mnohé diváky a divačky je takový vývoj pozitivní a řada statusů na X chválí tvůrce i samotného Homera za prozření. Pro kritiky seriálu, jimž vadí právě podrobování zcitlivělé kultuře, ovšem nekonečný seriál ještě zestárnul. Televizní humor se přece jen dělá jinak než v devadesátkách a Simpsonovi raději brzdí a přizpůsobují se, než aby byli nekorektní a provokativní.
V posledních letech ostatně měli problémy také kvůli stereotypně vykresleným vedlejším postavám v čele s indickým provozovatelem sámošky Apuem. Oblíbená tvář prvních sérií se pro mnohé stala karikaturou znevýhodněného přistěhovalce, jenž musí chytat kulky při nekonečných směnách a který se moc nestará o kvalitu nabízeného zboží. Od roku 2018 ji tvůrci v tichosti vystrnadili a ruce pryč dal od Apua také jeho americký dabér Hank Azaria, jenž litoval vytvoření takto „marginálního a odlidštěného stereotypu“.
zdroj: The Independent, X