Nevyužité superhrdinské šance Clinta Eastwooda. Mohl se stát Supermanem i Batmanem

Nevyužité superhrdinské šance Clinta Eastwooda. Mohl se stát Supermanem i Batmanem
Drsný Harry | Warner Bros.
V polovině 70. let se totiž rodila možnost, že by si zahrál filmového Supermana. V rozhovoru pro blog Hero Complex, spadající pod noviny Los Angeles Times, však v roce 2010 přiznal, že měl zálusk spíš na jinou komiksovou roli. „Říkal jsem si: ‚Superman? Ne, ne, to není nic pro mě.‘ Ne že by s ním bylo něco špatně, jen to prostě měla být úloha pro někoho jiného,“ pravil Eastwood.
Clint Eastwood
Clint Eastwood

Herec

Eastwood totiž víc sympatizoval s figurou, jež se na plátnech objevila až loni ve snímku Black Panther: Wakanda nechť žije. Jde o Namora, podmořského antihrdinu a vládce mytické Atlantidy. Jeho první komiks vyšel v roce 1939, tedy v době, kdy bylo malému Clintovi devět let. Eastwood prý tehdy měl všechny sešity s Namorem a zřejmě se mu už v dětství líbila nesmlouvavost, s níž vodní postava bojovala proti každému, kdo ohrožoval blaho Atlantiďanů. Těžko však říct, zda by Eastwood na vrcholu sil skutečně přijal takovouto roli, pokud by se podobný projekt třeba během 80. let rozjížděl…
Black Panther: Wakanda nechť žije
Black Panther: Wakanda nechť žije | Marvel Studios
Tím však Eastwoodovo neúspěšné koketování s komiksovým žánrem neskončilo. Na základě grafických novel totiž vznikly i snímky Dick Tracy (1990) a Muži v černém (1997), Eastwood však účinkování v obou titulech odmítl. Mnohem zajímavěji mohlo dopadnout spojení Eastwooda s postavou Batmana, jejíž reputace se po fatálním propadáku Batman a Robin (1997) nacházela v troskách.
Tehdy se na stolech pohlavárů Warner Bros. objevovaly náměty rozličných batmanovských příběhů, nabízejících odlišné a čerstvé uchopení gothamského temného rytíře. Jedno z nich se mělo nazývat Batman Beyond, jednalo by se o hrané pokračování animovaného seriálu, jenž vznikal v letech 1999 – 2001. Jeho hlavním hrdinou je Terry McGinnis, který si nasadí batmanovskou kápi poté, co stárnoucí Bruce Wayne odejde do důchodu.
Batman a Robin
Batman a Robin | Warner Bros.
Scénář napsali Alan Burnett a Paul Dini, spoluautor animovaného seriálu, a k režii studio Warner Bros. najalo Boaze Yakina, jenž měl za sebou úspěšné sportovní drama Vzpomínka na Titány (2000). Role zestárlého Wayna se měl chopit právě Eastwood. Není jasné, zda by hvězdný filmař tuto úlohu přijal, ale oproti většině ostatních komiksových produkcí měl Batman Beyond stát pevněji nohama na zemi a nabídnout temnější a dospělejší příběh. To by Eastwood jistě ocenil, jak právě Dini přemítal v nedávném podcastu Kevina Smithe s názvem Fatman on Batman.
Studio se však obávalo dalšího průšvihu a po Batmanovi a Robinovi nechtělo se značkou riskovat. Projekt se proto odkládal, až úplně spadl pod stůl. Jak už dnes víme, vyčkávání se mu vyplatilo, neboť roku 2005 odstartovala batmanovská trilogie Christophera Nolana a vznikly tak jedny z nejlepších komiksových filmů vůbec. Zároveň to však znamená, že Eastwoodova zářezu do komiksového žánru se (zřejmě) už nedočkáme.
Gran Torino (2008)
Gran Torino (2008) | Warner Bros.
Lecčehos jiného však ano, a to už letos. Podívejte se na náš žebříček nejočekávanějších filmů zbytku roku.