Angela Lansbury, legendární představitelka Jessicy Fletcherové, zemřela v 96 letech

Angela Lansbury, legendární představitelka Jessicy Fletcherové, zemřela v 96 letech
Angela Lansbury | CBS
Angela Lansbury byla všestrannou herečkou, držitelkou pěti cen Tony, šesti Zlatých glóbů a tří oscarových nominací. Před filmovými kamerami debutovala ve velkém stylu a roku 1944, kdy jí bylo pouhých devatenáct let, zazářila v ikonickém filmu noir Plynové lampy. Akademie ji ocenila nominací na Oscara a téže pocty se znovu dočkala o rok později, tentokrát za vedlejší roli ve filmu Obraz Doriana Graye. Třetí nominace přišla roku 1963 za Mandžuského kandidáta. Další výrazné úlohy si připsala ve filmech jako Dlouhé horké léto, Smrt na Nilu, Společenství vlků či Kouzelná chůva Nanny McPhee.
Narodila se 16. října 1925 v Londýně do kulturně založené rodiny. Otec Edgar Lansbury ovšem zemřel, když bylo Angele devět let. Po vypuknutí druhé světové války s matkou uprchla do USA. Nějaký čas žily v New Yorku a první profesionální vystoupení Lansbury absolvovala v montrealském podniku Samovar Club. Poté se přestěhovaly do Los Angeles, kde si talentovaná teenagerka vysloužila sedmiletý kontrakt u MGM s platem 500 dolarů týdně. Musela sice hrát i postavy, o které nejevila zájem, ale zářivou budoucnost měla zajištěnou.
Od padesátých let byla hvězdou muzikálové scény díky představením jako Mame (cena Tony roku 1966), Dead World (1969), Gypsy (1975) a Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (1979). Její pěvecký talent zdobil hry na Broadwayi i animované snímky jako Kráska a zvíře či Poslední jednorožec.
Plynové lampy
Plynové lampy | MGM
Když roku 1984 přijala úlohu Jessicy Fletcherové v seriálu To je vražda, napsala, byla Lansbury už dávno legendární herečkou. Jako bývalá policistka a autorka mysteriózních románů, která ve volném čase potírá zločin, si získala ještě větší popularitu. Seriál byl v té době jednou z největších akvizic CBS, vysílal se až do roku 1995 a rozrostl se také o několik televizních filmů. Herečce zajistil hned čtyři Zlaté glóby a spoustu obdivovatelů také v České republice, neboť na tuzemských stanicích bývá často reprízovaný.
V posledních letech Lansbury hostovala v několika projektech, například ve filmu Mary Poppins se vrací nebo v seriálu Malé ženy. Naposledy si zahrála v rodinném snímku Buttons z roku 2018. Následujícího roku si připsala svou broadwayskou derniéru ve hře Jak je důležité míti Filipa.
Angela Lansbury
Malé ženy (2017) | BBC / Patrick Redmond
Nikdy nepřetrhala vazby s rodnou Británií a tamní společnost jí nepřestávala prokazovat úctu. Za její úctyhodnou kariéru u filmu a divadla a také díky příkladné image zbavené kontroverzí ji královna Alžběta II. roku 2013 vyznamenala šlechtickým titulem „dáma britského impéria“.
Padesát tři let byla provdána za herce Petera Shawa, jenž zemřel roku 2003. Z jejich vztahu vzešla dcera Deidre Angela Shaw a syn Anthony Pullen Shaw. Dalšího syna Davida pak měla s prvním manželem Richardem Cromwellem. „Děti Angely Lansbury se zármutkem oznamují, že jejich matka zemřela poklidně ve spánku v domě v Los Angeles dnes, v úterý 11. října 2022 v půl druhé v noci. Jen pět dní před jejími 97. narozeninami,“ stálo v oficiálním prohlášení rodiny.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Téma5. 10. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?