Oscarový herec Sean Penn má víc odvahy než světoví lídři. Na válkou zmítané Ukrajině točí dokumentární film

Oscarový herec Sean Penn má víc odvahy než světoví lídři. Na válkou zmítané Ukrajině točí dokumentární film
Sean Penn ve válečném filmu Tenká červená linie (1998) | 20th Century Fox
Kancelář prezidenta Zelenského konstatovala, že herec a režisér prokazuje odvahu, která chybí mnoha světovým politikům. Sean Penn se tak ocitl ve skutečném válečném konfliktu, který do Kyjeva přijel dokumentovat. Zúčastnil se tiskového brífinku (na příspěvku výše), sešel se s místopředsedkyní ukrajinské vlády a natáčel též s vojáky a místními novináři.
Rok 2022 pro Penna nicméně není první návštěvou Ukrajiny. Byl zde již loni na podzim, kdy navštívil frontové linie u Doněcké oblasti. Jeho dokumentární film vzniká v produkci společnosti VICE Studios. Chce v něm podat skutečnou zprávu o konfliktu, který přepisuje dějiny a je obrovskou zkouškou pro významné státníky světa. Věřme, že uspějí a dají zapomenout historickým lapsům a událostem, které dodnes působí jako hořké memento (například mnichovská dohoda).
Penn se aktivismu a humanitárním aktivitám věnuje již delší dobu. Po zemětřesení na Haiti v roce 2010 založil neziskovou organizaci CORE. V roce 2015 natáčel s drogovým bossem Joaquínem Guzmánem, na kterého vydaly zatykač jak Spojené státy americké, tak Mexiko.