Režisér Scorsese to s kritikou Marvelu myslí skutečně vážně

Režisér Scorsese to s kritikou Marvelu myslí skutečně vážně
Robert De Niro a Martin Scorsese během natáčení snímku Irčan | Netflix
Podle jeho názoru by měla zakročit i kina.
"Nesmí se na nás tyto filmy valit jako invaze, kina musí zakročit a promítat filmy, které mají nějaký příběh," uvedl doslova Scorsese. "Kina se stala zábavními parky. To je sice všechno hezké, ale nemůže to být všude, nemůže se to na nás valit v takovém množství. Ti, kdo si v takové zálibě libují, jsou spokojení, ale tohle já nejsem, není to můj styl."
Martin Scorsese
Martin Scorsese | IMDb
S tím se dá určitě souhlasit, nic se nesmí přehánět, a platí to samozřejmě i o filmech tohoto druhu. Na druhou stranu je ale kino přeci od samého začátku určeno pro zábavu. Pokud filmy nemají být zábava, asi je tu něco špatně. Co si každý z nás pod zábavou a zážitkem vybaví se bude samozřejmě lišit, každý z nás je jiný a má jiný vkus. Tak je to od samého počátku a je to tak v pořádku. Kdyby se nám všem líbila stejná hudba, filmy nebo i oblečení, vypadali bychom stejně a polovina světa by neměla práci.
Hlasů proti Marvelu je ale samozřejmě víc, již delší dobu se i mezi herci ozývají ti, kteří by se prý nikdy nenechali zaprodat a do řad komiksového světa by nikdy nevstoupili (viz článek zde). A v poslední době k nim patří i Jennifer Aniston, která také Marvel moc nemusí a podle jejích slov to byly právě tyto filmy, které ji z plátna vyhnaly opět do televize. Na druhou stranu ale zároveň přiznala, že streamovací služby nabízejí lepší a kvalitnější práci než filmový průmysl. Ten prý v poslední době stále slábl vlivem Marvelu; většina filmů obsahovala věci, které se jí nelíbily. Prý jí chybí staré dobré příjemné a pohodové natáčení, filmový průmysl se prý velmi změnil.
Jennifer Aniston
Jennifer Aniston | Distributor
Nikdo ale nemůže říci, že by za úspěchem Marvelu nebyla poctivá a tvrdá práce. Pouze se jim podařilo najít něco, co nás prostě baví. Samozřejmě je jen otázkou času, jak dlouho nás to bavit bude, ale mezera na trhu byla objevena; dokud bude poptávka, určitě bude i nabídka.
Na druhou stranu nechápu, proč je kolem toho takový humbuk. Scorsese prostě vyjádřil svůj svobodný názor. Má na to právo! Na druhou stranu s ohledem na neustálý módní trend týkající se genderové a politické korektnosti je s podivem, že se na něj někdo nevrhl s nějakou novou iniciativou. Že třeba omezuje lidskou svobodu, protože lidé mají přeci právo chodit si do kina na co chtějí?! Takováhle pitomina se řeší, ale o ožehavých tématech jako jsou Peking, Sýrie nebo klimatické změny se nemluví. Inu každý máme jiné priority a jiný úhel pohledu na danou věc. Mně tedy rozhodně názor jednoho člověk žíly netrhá. Prostě nemá rád Marvel, takových je půlka světa, a co? Jsou důležitější témata k řešení.
Poznáte herce v ikonických siluetách? II. část