Kačeří příběhy: I u milovaných postaviček to občas skřípe

Kačeří příběhy: I u milovaných postaviček to občas skřípe
Kačeří příběhy | Disney
Seriál My z Kačerova/Kačeří příběhy je něco, u čeho jsme vyrůstali. Naše děti se v současné chvíli dočkaly zcela nového a modernějších zpracování opět s názvem Kačeří příběhy, které však pokračuje v typickém a nádherném stylu animace.
Děti mají tedy svou současnou verzi, nám sice chybí legendární znělka, jejíž slova umíme ještě teď, ale máme pořad, na který se s nimi i docela rádi koukneme, už jen z té melancholie, že? Na druhou stranu, proč si do toho ale i trošku nerýpnout a nepodívat se na to z dospělejšího hlediska?
My z Kačerova
Kačeří příběhy (1982) | American Broadcasting Company
Původní myšlenka je převzatá
Nejzábavnější a nejkouzelnější věcí na všech animovaných pořadech pro děti je to, že tvůrci a tedy i diváci zapomínají na realitu. Samozřejmě u dětí jde realita naprosto kolem, většinou pojem skutečnosti v letech, kdy koukají na Kačery, ani nepobírají. Když se ale na ty pořady díváte s nimi, občas vás to tak strašně trkne, že se úplně zastavíte a přemýšlíte, jestli se právě stalo to, co se právě stalo nebo zda jste správně slyšeli. Jako dospělému vám totiž neujde to, jak z našich dětí dělají někdy úplné "debily", a je skoro až zázrak, že z nich vyjde srozumitelná věta. Ale hlavně to, že těm dětem je to úplně putna, oči zaostřeny, pusy dokořán a vypnuto. Krásný to stav, já už takhle mozek vypínat neumím. Takže vám dojde, že to prostě nedává žádný smysl, nikoliv však dítěti. Pojďme si tedy na Skrblíka a spol. posvítit. Ne teď přímo na postavy, ale na stavbu příběhu jako takového. Máme tu Skrblíka, 3 synovce, kteří se rozhodli strýčka napravit a zatáhnout ho do nových dobrodružství, na kterých Skrblíkovi dochází, že to bohatství zase až tak důležité není, že rodina a přátelé jsou to nejcennější a že se zlem je třeba bojovat. Suma sumárum jde o kačeří a obohacenější verzi zápletky povídky Vánoční koledaod Charlese Dickense.
Skrblíkovo bohatství
Celý seriál je i o tom, že Skrblík je nejbohatším kačerem na světě a snad každý z nás si chtěl v mládí skočit šipku do jeho trezoru. Co na tom, že v reálu bychom si natloukli a vyrazili zuby? Kde ale Skrblík k tolika penězům vlastně přišel? V nové verzi seriálu se děti dozvědí, že je to díky chytrým obchodům, těžké práci, těžbě ropy a dalších surovin. V původním seriálu je ale zmíněno jen něco z toho. Navíc si občas odporuje, bez tvrdé dřiny by prý nic neměl, ale jakmile například jednu jeho továrnu postihne nehoda, raději ji prodá Hamounovi za tu cenu, co by stálo odklizení jejích následků. Přitom opravou továrny by se zase velmi rychle rozběhla výroba a peníze by se za krátkou dobu začaly rychle vracet. Na druhou stranu si toho u Disneyho asi byli vědomi, neboť původ Skrblíkových peněz je v novém seriálu o dost jasnější a financemi se tam zabývá řada postav, možná až moc. Děti totiž asi nezajímá, jak těžko se Šikulovi shání peníze na jeho vynálezy...
Kačeří příběhy
Kačeří příběhy | Disney
Skrblík je vykradačem hrobek!
Pravda, svým způsobem je jím i Indiana Jones. A není se čemu divit, když si Steven Spielberg a George Lucas zvolili Skrblíka za vzor pro svého nového filmového hrdinu. Skrblíka snad může omlouvat jen to, že alespoň nevystudoval archeologii a nešpiní tak akademickou půdu. :-) Připsat k dobru se mu dá i to, že veškerou špinavou práci odvádí sám.
Ne všechna zvířata jsou polidštěna
Možná jste si všimli, že ačkoliv Skrblík a jeho přátelé chodí, mluví, studují a vůbec dělají všechno jako lidé, nejsou v jejich světě polidštěna všechna zvířata. Kačka a kluci mohou jezdi normálně na koni, chytat býka za rohy nebo utíkat před medvědem. Je to trošku zmatečné a u Disneyho s tím měli problém od samého začátku, viz. Goofy a Pluto, dva psi, z nichž je ovšem polidštěn pouze jeden. Na druhou stranu je potřeba uznat, že to funguje a u jednotlivých postav se animátoři asi rozhodovali za chodu podle toho, co pro příběh potřebovali.
Kalhoty
Všichni hrdinové z Kačerova jsou inteligentní, upravení, nechybí jim pokrývky hlavy a svrchní část oděvu, ale na kalhoty už se nedostalo. Proč?
My z Kačerova
My z Kačerova | American Broadcasting Company
Jsou tedy hrdinové kachny, nebo ne?
Vše, co se odehrává v obou seriálech, se točí kolem kachen a vše se tak i jmenuje - Kačerov, Kačer Donald, Kačer Skrblík, Kačer Hamoun, Kačka, Rampa McKvak... Vše nějak souvisí s kachnami, proč ale pak na sebe hlavní hrdinové ukazují jako na lidi a hovoří o sobě jako o lidech? A co to, že jim vadí déšť? Jsou to kachny, ty déšť milují a jejich peří je naprosto nepromokavé, proč by jim tedy měla voda a déšť vadit? Další záhada.
Původně byli kačeři dost politicky nekorektní
V dnešní době, kdy je lidstvo veškerou korektností doslova posedlé, by to tvůrcům už tak snadno neprošlo. Strýček Skrblík a jeho synovci se na svých dobrodružstvích často dostali za hranice Kačerovského USA a vyrazili i za jinými světovými kulturami jako například do Egypta nebo Jižní Ameriky. Nutno uznat, že hlavně Skrblíkovo chování vůči domorodcům nebylo zrovna ukázkové. Navíc i jejich kultury jsou většinou zobrazovány jako nevzdělané, zaostalé a pověrčivé. Američan jednoduše není v tomto seriálu nikdy hloupý, ti ostatní vždy. :-)
Kačeří příběhy
Kačeří příběhy | Disney
Beztřídní společnost
To je poměrně hezká utopie a jelikož je Skrblík nejbohatším kačerem, je jasné, že ti další musí být zcela jasně pod ním. Samozřejmě je tu povinně sdělen klasický americký sen, že i přistěhovalec ze Skotska se může díky tvrdé práci stát nejbohatší kachnou. Ale co ten zbytek? Občas tak byly některé díly s ohledem na třídní rozdíly mezi lidmi dost netaktní. Navíc většinu času je Skrblík neuvěřitelně lakomý a má neustále spory o peníze nejen s příbuznými, ale i se svými zaměstnanci, které i podle svých nálad různě propouští. Jeho popis jako kladné postavy tedy občas také dost skřípe.
Nové Kačeří příběhy jsou svědomitější
Stejně jako v případě původu Skrblíkova bohatství byli si tvůrci seriálu vědomi dalších nedostatků z původního pořadu a snaží se je v nové verzi opravit. Nové příběhy nejsou tolik vtipné a bláznivé jako jejich předchůdci, ale jsou napsány s větším respektem a jsou promyšlenější. Na druhou stranu je to poměrně pochopitelné, v dnešní době už by si to nikdo nedovolil.