Přežít svoji smrt: První dokument roku 2021 přinutí i toho největšího skeptika věřit v existenci posmrtného života

Přežít svoji smrt: První dokument roku 2021 přinutí i toho největšího skeptika věřit v existenci posmrtného života
Přežít svoji smrt (2021) | Netflix
Přežít svoji smrt je prvním letošním dokumentem z distribuce Netflixu a přináší s sebou pořádnou dávku zajímavých poznatků z oblasti vědy a nadpřirozena. O šestidílném dokumentárním cyklu jsem se dozvěděla před pouhými pár dny a pořádně jsem se na něj těšila. Splnil má očekávání?

Trailer:

Přežít svoji smrt
Ano. Téma smrti, nebo spíše posmrtného života, lidstvo fascinuje od počátku věků. Rozhodně na světě neexistuje mnoho lidí, kteří si alespoň jednou nepoložili otázku, co se s nimi vlastně stane, až z našeho světa odejdou. Nastane opravdový konec, nebo můžeme věřit tomu, že opouštíme pouze fyzický svět a tím naše cesta nekončí? Pravdou je, že přesnou odpověď na tuto otázku nezná snad nikdo. Existují svědkové, kteří zažili něco jako klinickou smrt, během níž údajně astrálně cestovali a pozorovali své vlastní tělo. Jiní zase zažili putování světelným tunelem a poté nastavenou hřejivou náruč světelných bytostí. Můžeme tomu ale věřit?
Dokument Přežít svoji smrt s tímto tématem pracuje. Využívá výpovědi svědků, kteří tyto zkušenosti zažili a doplňuje je lékařskými zprávami a poznatky, se kterými se jen tak někde nesetkáte. Je to dokument, který byl vytvořen na základě vědeckých studií americké vědkyně Leslie Keanové, zapsaných v knize jménem Surviving Death: Evidence of the Afterlife. Přežít svoji smrt bychom tak neměli považovat za nějakou ledabylou fikci, kterou se Netflix snaží své diváky mystifikovat a krmit lživými a vědecky nepotvrzenými informacemi.
prezit-svoji-smrt-prvni-dokument-tohoto-roku-prinuti-i-toho-nejvetsiho-skeptika-verit-v-existenci-posmrtneho-zivota-a-mnoho-dalsich-nevyjasnenych-zahad-1
Přežít svoji smrt (2021) | Netflix
Kde komu by toto téma mohlo přijít bizarní. Ne každý je schopen uznat, že se svět neskládá jen ze zjištěných fyzických zákonů a že člověk není jen jakýmsi mechanickým strojem, jak to popsal Charles Darwin ve své proslulé knize O původu druhů. Nepochybuji o tom, že bude mnoho diváků tento dokument zesměšňovat a nebude jej již předem považovat za relevantní. Jsem si ale více než jistá, že se vaše oči alespoň trochu pootevřou potom, co zhlédnete několik pár prvních minut z úvodního dílu o zážitcích tzv. blízké smrti. Proč?
prezit-svoji-smrt-prvni-dokument-tohoto-roku-prinuti-i-toho-nejvetsiho-skeptika-verit-v-existenci-posmrtneho-zivota-a-mnoho-dalsich-nevyjasnenych-zahad-2
Přežít svoji smrt (2021) | Netflix
Tvůrci seriálu toho o těchto záhadách mnoho ví a rozhodně to umí podat. Vše je zde řečeno tak přesvědčivým způsobem, že jim to sníte i s navijákem. Již v prvním díle se do toho pustili opravdu naplno a seznámili nás se zážitky setkání se smrtí hned několika lidí, jejichž případy šokovaly nejen jejich lékaře a rodinné příslušníky, ale také samotné skeptické vědce.
Ve druhém a třetím díle se poté dokument soustředí na existenci fyzických médií a blíže nás s tímto termínem seznamuje a vysvětluje, co to vlastně být médiem znamená. Zda se s tímto darem musíme narodit, nebo jej lze získat až během života. Hlavně ale ukazuje, proč jsou média pro některé z nás důležitá a proč bychom je neměli brát na lehkou váhu. Zároveň ale upozorňuje na to, že se najdou tací, kteří tohoto termínu zneužívají k tomu, aby si nahrabali pořádné množství peněz a naivní zákazníky ošálili. Dokument vám pomůže se naučit, jak tato falešná média odlišit od těch, která mají skutečný dar a zkušenosti.
prezit-svoji-smrt-prvni-dokument-tohoto-roku-prinuti-i-toho-nejvetsiho-skeptika-verit-v-existenci-posmrtneho-zivota-a-mnoho-dalsich-nevyjasnenych-zahad
Přežít svoji smrt (2021) | Netflix
Další epizody se poté věnují svědectvím, která vypovídají věci o znameních, která jim seslali jejich nedávno zemřelí blízcí, nebo rozebírají zkušenosti těch, kteří zemřelé dokonce na vlastní oči spatřili. Má nejoblíbenější epizoda je ale šestá, závěrečný díl z celého cyklu, který se zabírá reinkarnací. Dle mého názoru totiž podává vůbec nejjasnější informace a pracuje převážně s dětskými výpovědi, které jsou dle mého názoru nejspolehlivější. Nejen, že zmanipulovat tříletou dětskou mysl se mi zdá prakticky nemožné, ale také potom v tom případě padá vidina jakéhokoliv finančního zisku ze zmedializování případu.
Přežít svoji smrt je natočen ve velmi příjemném a přehledném stylu, který vás nebude ani na malý moment nudit a budete mít zkrátka pocit, že se koukáte na seriál, na kterém si dal někdo záležet. Tuto skutečnost pozoruji u netflixovským dokumentů poslední dobou velmi často. Skoro mě až napadají myšlenky, že by se měl Netflix věnovat hlavně dokumentům a svou další tvorbu malinko potlačit. Možná se ale jedná jen o slabý rok a mé myšlenky mi budou v následujících měsících vyvráceny.
prezit-svoji-smrt-prvni-dokument-tohoto-roku-prinuti-i-toho-nejvetsiho-skeptika-verit-v-existenci-posmrtneho-zivota-a-mnoho-dalsich-nevyjasnenych-zahad-3
Přežít svoji smrt (2021) | Netflix
Dokument jistě nikoho neurazí a věřím tomu, že ani hloupě nerozesměje. Nějaké životní přesvědčení si v nás nese každý, ale nikdo by jím neměl být zcela zaslepen. Existuje spousta pohledů na jednu a tu samou věc a s odlišnými názory se setkáváme denně. Proč tedy nedát šanci desítkám nadpřirozených skutečných zkušeností, které si zažili stejní lidé jako jsme my? Za mě si Přežít svoji smrt se všemi nadpřirozenými i nevyjasněnými záhadami pohrál naprosto skvěle. Nemohu tím pádem seriálu nic moc vytknout. Dokumenty se dle mého názoru mají hodnotit hlavně podle toho, zda se jim podařilo vysvětlit skutečnost, kterou se zabývaly. Ačkoliv by se v seriálu našlo pár drobných otázek, které mi zůstaly nezodpovězeny, tak převážná většina mou zvědavost zcela uspokojila.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Začněte rok 2021 s pořádnou hororovou nadílkou. Budete se držet za hlavu, bát a špatně spát
Filmy1. 1. 2021
Začněte rok 2021 s pořádnou hororovou nadílkou. Budete se držet za hlavu, bát a špatně spát