Recenze: Smečka, která se nevyhne šikaně, fyzické zátěži a bohatému tatínkovi. Nový český film si posvítil na úskalí mládežnického hokeje

Recenze: Smečka, která se nevyhne šikaně, fyzické zátěži a bohatému tatínkovi. Nový český film si posvítil na úskalí mládežnického hokeje
Smečka | BontonFilm
Smečka
Film mladého režiséra Tomáše Polenského (narozen 1987) se údajně snaží o realističnost, protože Polenský zná svět mládežnického hokeje i šikanu. Tohoto cíle film zřejmě dosáhl, ale je to současně i jeho problém.
Smečka totiž ukazuje, jak asi opravdu šikana funguje, ale ukazuje to velmi zhuštěně, aby se to vešlo do devadesátiminutového filmu. Takže to působí extrémně schematicky a náhlé proměny chování hrdinů jsou až směšné (děvče, které v průběhu několika minut má/nemá někoho rádo). Tvůrci se snaží rozvinout i další motivy, jako např. "Můj bohatý tatínek si koupí trenéra" nebo "I s cukrovkou mám právo být super hokejista", ale nemají na to dostatek prostoru.
Kromě toho filmu neprospívá, že někteří jeho protagonisté jsou zřejmě hokejisti (nikoliv herci) a hrají strašně. A následkem nepodařeného střihu některé repliky vypadají jako kdyby byly natočeny jindy a jinde než zbytek scény.
Smečka
Smečka | BontonFilm
Nejzajímavější na filmu je, že sice rámcově realisticky ukazuje, jak funguje šikana, ale je v tom natolik realistický, že z něj nevyplývá žádný způsob, jak šikanu řešit. Film Smečka nám ukáže, že:
Hezká děvčata budou vždycky chodit s tím, kdo hraje dobře hokej a je alfa samec (tj. tluče ostatní).
Bohatý otec (hokejový fanatik) vždy má navrch nad rozumnou matkou.
Když má otec dost peněz, může synovi koupit účast na zápasech (ať už přímo uplácením nebo koupí drahé inzulinové pumpy).
Kdo "napráská", že ho někdo šikanuje, je opovrženíhodný.
Když už se existence šikany prozradí, viníci stejně nejsou odhaleni, natož potrestáni.

Trailer:

Smečka
Obávám se, že pokud by se zápletka Smečky odehrála v reálném životě, David by na jejím konci buď byl šikanován dál (a ještě víc), nebo by šel sedět za úmyslné zmrzačení. V tomto filmu ale vše skončí velmi vynuceným a velmi nepravděpodobným happy endem, kdy jeden čin způsobí, že se všichni členové týmu najednou stanou Davidovými kamarády.
Pokud k tomu všemu připočtu skutečnost, že svět mládežnického hokeje mi přijde ještě o několik stupňů dementnější než svět normálního hokeje, musím bohužel tento film ohodnotit záporně i přes upřímnou snahu jeho tvůrců.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE