Recenze: X-Men: Dark Phoenix - důstojné finále téměř dvacetileté komiksové ságy?

Recenze: X-Men: Dark Phoenix - důstojné finále téměř dvacetileté komiksové ságy?
X-Men: Dark Phoenix | 20th Century Fox
- Většina tohoto nového filmu se odehrává v roce 1992, ale herci v něm vypadají stejně staří jako ve filmu X-Men: První třída, který se odehrával v roce 1962, tedy o 30 let dříve.
- Ve filmu, který měl premiéru před pouhými třemi lety a odehrával se v roce 1983, Jean Greyová používá své mimozemské "fénixovské" superschopnosti, které podle X-Men: Dark Phoenix získala až v roce 1992.
- Tento film má slušný soundtrack od Hanse Zimmera. Hans Zimmer neskládal hudbu k žádným předchozím X-Men a v jeho nové hudbě se neozve žádný z mnoha motivů, které zazněly v předchozích filmech.

Trailer:

X-Men: Dark Phoenix
Tyto "zdánlivě nedůležité drobnosti" nemusí nutně znamenat, že si film X-Men: Dark Phoenix pořádně neužijete, ale jsou dokladem jedné významné skutečnosti: Na rozdíl například od filmové série Avengers (od Disneyho) je filmová série X-Men (zatím ještě od Foxe) dokonalým příkladem toho, jak to dopadá, když studio nemá jasnou představu o tom, čeho se vlastně snaží dosáhnout, víceméně náhodně zkouší různé permutace, a zvědavě kouká, jestli nějaké z nich náhodou nebude mít úspěch.
Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence | 20th Century Fox
Takže v rámci "filmového X-Men vesmíru" vzniklo několik kvalitních filmů (X-Men: První třída, Logan: Wolverine, Deadpool) a spousta (asi patnáct?) méně zajímavých filmů, které se většinou daly plus-mínus přežít. Celé této sérii ale chybí silná ruka (číkoliv) a představa o čem to celé (jako série) má být a k čemu to má směřovat.
Tudíž není velkým překvapením, že Dark Phoenix působí jako nějaký další reboot / remake (je mimochodem filmovou adaptací stejného comicsového příběhu jako film X-Men: Poslední vzdor) a vůbec nevzbuzuje dojem, že by měl nějak uzavřít téměř dvacetiletou filmovou ságu. (Příští rok možná bude mít premiéru ještě film The New Mutants, ale v něm budou nové postavy a noví herci. Pokud bude mít vůbec premiéru.)
Tedy: Někdo z X-Men (Jean Greyová) má opět trauma, způsobí nějaký velký průser, Profesora X a Magneta to opět postaví proti sobě, opět do sebe všichni nějakou dobu mlátí, a opět se Profesor X s Magnetem musejí nakonec spojit proti novému zlu, které je pravou příčinou všeho zla a je zcela vycucané z prstu, ne-li směšné. A opět někdo dramaticky osudově umře.
X-Men: Dark Phoenix
X-Men: Dark Phoenix (2019) | Twentieth Century Fox
Tímto filmem režijně debutuje Simon Kinberg, zkušený scenárista, který napsal mimo jiné několik předchozích X-Men filmů. Proto může být pro diváka překvapivé, jak špatný je jeho scénář, jak strašlivé klišovitá je většina dialogů, a jak špatně je využitá většina postav. Něco z toho se dá jistě vysvětlit tím, že se film intenzivně přetáčel a přestříhával, ale to může být divákovi jedno.
Hlavní problém pro mě byl ten, že většina herců z "mladé generace" pro mě byla velmi nezajímavá až nesympatická, a to především titulní hrdinka (Sophie Turnerová) a že ústřední padouch (zlá mimozemšťanka Jessica Chastainová) byl ve filmu jaksi "navíc" a občas jsem zapomínal, že se v něm vůbec vyskytuje. Fassbender a McAvoy jsou pořád dobří, ale Fassbender se ve filmu poprvé objeví až v jeho druhé polovině. Zábavní Quicksilver a Nightcrawler se ve filmu téměř nevyskytují. Je docela vtipné (nechtěně) sledovat kvalitní herce, držitele nejednoho filmového ocenění, jak se s maximálním nasazením snaží dát nějakou hloubku strašlivě fádním a předvídatelným dialogům, a občas se jim to skoro podaří.
Kinbergovi a jeho týmu se povedlo natočit několik slušně řemeslně vyvedených akčních scén (záchrana ve vesmíru, závěrečný souboj ve vlaku), ale celý film vzbuzuje velmi intenzivní dojem, že se podařilo (za cenu velkých peněz) nějak zabránit tomu, aby z něj vznikla úplná sračka, ale nikdo se neodvážil pokusit, aby výsledek byl opravdu kvalitní.
Celý film nejlépe vystihuje nepřeložitelné anglické slovíčko "meh". Není vyloženě špatný, má pár opravdu dobrých momentů, ale za půl roku nebudu vůbec tušit, o čem byl.
Obrázek článku
O tom, že mu dávám 60 procent a ne 50, nakonec rozhodl hlavně fakt, že je příjemně krátký (pod 2 hodiny včetně dlouhých titulků).
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Nedočkáme se žádné mezititulkové ani potitulkové scény.