Retro recenze: Coco - na mrtvé se nemusí vzpomínat jen se slzami v očích

Retro recenze: Coco - na mrtvé se nemusí vzpomínat jen se slzami v očích
Coco
Coco
Coco
Mno, a pak dojde jistým poměrně komplikovaným způsobem k tomu, že se Miguel dostane do Země mrtvých, kde musí udělat jisté poměrně komplikované věci, aby zachránil sebe, svou rodinu a našel smysl života.
Nejnovější pixarovka Coco (2017) má poměrně složitý děj, který je ještě opepřen několika "překvapivými twisty", kdy se ukáže, že něco je nějak úplně jinak. Možná je těch twistů až trochu moc a nejsem si úplně jistý, jestli při nich dává úplně všechno dokonalý smysl (především to, co mrtvoly vědí / nevědí o svých příbuzných).
Hlavním tahákem filmu je bezpochyby říše mrtvých a její obyvatelé, kteří vycházejí z tradičních Mexických legend. Připomíná to Mrtvou nevěstu Tima Burtona (2005) a ještě víc klasickou videohru "Grim Fandango" (včetně toho, že to v podsvětí vypadá převážně jako v první polovině 20. století). Tvůrcům tohle prostředí umožnilo přijít s mnoha vtípky a "pravidly" toho, jak funguje tento svět a cestování mezi ním a světem živých. Chvílemi mi skoro bylo líto, že musím sledovat Miguelovu hlavní dějovou linku a nemůžu se místo toho dozvědět víc podrobností o tomto světě a uvidět víc jeho koutů.
A samozřejmě všechno úžasně vypadá. Animace, barvy, mimika (kostlivců i lidí), efekty, dokonce i 3D ujde. A dočkáme se i čivav a jiných srandovních psů.

Trailer:

Coco
Coco je korunován docela originálním poselstvím. Jednak o důležitosti rodiny a naplnění vlastního snu (to není tolik originální), ale také o tom, že smrt nemusí být smutná, a na mrtvé se nemusí vzpomínat se slzami v očích. Což je fajn a možná u dětského filmu i docela odvážné.
Vzhledem k tomu, že všechny postavy filmu jsou Mexičané, dočkáme se různých narážek a kontextů, které nemusí být pro Evropana hned pochopitelné (které české dítě ví, kdo to je Frida Kahlo?), ale překlad i dabing (včetně písniček) jsou velmi slušné (i když samozřejmě originál je originál a v české verzi nikdo nemá ani náznak přízvuku).
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Film je poměrně dlouhý (přes 100 minut) a je před ním dvacetiminutový předfilm o tom, jak Elsa, Anna a Olaf pořádají v Ledovém království Vánoce, přičemž jsou velmi multikulturní a superinkluzivní (ano, i židi a gayové smějí slavit Vánoce!). Tento předfilm není příliš dobrý, má dost špatné české texty písniček, a hlavně natahuje váš pobyt v kině na více než dvě hodiny - což může být pro některá děcka vražedné. Na druhou stranu má v češtině jednu lepší pointu než v původním znění, protože se hrdinové loučí s homosexuálním prodavačem slovy "Pořád teplý" (přičemž mluví o jeho ručníku, wink wink).
Vánoční filmy, které byste měli znát.