Recenze: Na shledanou tam nahoře - inspirováno klasikami jako Bídníci a Hrabě Monte Cristo

Recenze: Na shledanou tam nahoře - inspirováno klasikami jako Bídníci a Hrabě Monte Cristo
Na shledanou tam nahoře
Laurent Lafitte, Albert Dupontel
Na shledanou tam nahoře
Většina filmu se ale odehrává až po válce, kdy účetní žije v Paříži s umělcem (který je stále v maskách, neboť má z války znetvořený obličej) a s malým děvčetem. Společně se rozhodnou provést velkolepý podvod, ale přitom se shodou okolností zapletou do byznysu s umělcovým otcem, a také s otcovým zetěm (tedy manželem umělcovy sestry), kterým je shodou okolností důstojník, jenž oba hlavní hrdiny poslal za války na smrt.
A to není zdaleka poslední shoda okolností v tomto francouzském filmu...
Film Na shledanou tam nahoře vznikl podle stejnojmenné knihy, která sice byla napsána před pár lety, ale svým námětem a epickou stavbou se zjevně inspirovala u starých klasik jako jsou Bídníci nebo Hrabě Monte Cristo. Krystalicky čisté emoce, silně vykreslené postavy s jasnými rolemi, děj táhnoucí se několik let a spousta velmi osudových náhod.

Trailer:

Na shledanou tam nahoře
Režisér uchopil tuto látku za správný konec a natočil ji jako kdyby šlo o 30-40 let starý velkofilm, kdy barvy jsou záměrně trochu vybledlé a davové scény vypadají skutečně jako davové scény, ne jako CGI. Film je opravdu velmi výpravný a stará Paříž v něm ožívá téměř magicky. Bonusem pak je, že se dozvíte docela zajímavé informace o tom, jak tehdy fungovaly životy lidí poznamenaných válkou.
Pokud víte do čeho jdete a chápete, že tuhle extrémně červenou knihovnu nemůžete brát úplně vážně (což zjevně chápali i tvůrci a herci), tak budete spokojeni. Nejzásadnější problém je ten, že oproti knize muselo být zřejmě ledacos vypuštěno, takže je děj místy až příliš zhuštěný a osudové zvraty se vrší až příliš rychle po sobě.
Ale jsem rád, že takový staromilský film dnes vznikl a že se dostává do našich kin. Pro návštěvu s manželkou / přítelkyní je ideální.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE