R.I.P. Zemřel inspektor Dreyfus z Růžového pantera, český rodák Herbert Lom

R.I.P. Zemřel inspektor Dreyfus z Růžového pantera, český rodák Herbert Lom
Růžový panter | MGM
Než se proslavil na filmovém plátně, byl znám jako Herbert Karel Angelo Kuchacevič ze Schluderpacheru. Pražský rodák ze zámožné šlechtické rodiny zahájil svou kariéru již v rodném Československu, skutečného průlomu se ale dočkal až jako Herbert Lom po emigraci do Velké Británie v roce 1939.
Herbert Lom, Peter Sellers
Růžový panter | MGM
Za svůj život se objevil ve více jak stovce rolí, přičemž nejznámější byla jeho role frustrovaného šéfinspektora Dreyfuse, který musel čelit šíleným kouskům inspektora Clouseaua v podání Petera Sellerse. Nepřehlédnutelný byl pro české publikum i ve známé filmové mayovce Poklad na Stříbrném jezeře (1962), v níž se ujal vděčné role hlavního padoucha. Posledním Lomovým filmem byla v roce 2004 v televizní detektivě Agathy Christie Vražda na faře. Čeští diváci ho mohli na vlastní oči zažít v roce 2006 při předávání prestižních českých filmových výročních cen Český lev, kterých se účastnil jako jeden ze speciálních hostů. „Byl to výjimečný a velmi sympatický člověk. Pro filmový svět je to letos již několikátá výrazná filmová ztráta,“ nechal se slyšet po ohlášení jeho úmrtí pořadatel Českých lvů Petr Vachler.
adcc7600
Poklad na stříbrném jezeře (1962)
Lom nikdy nepatřil mezi přední světové celebrity, vždy si ale ve filmech dokázal získat patřičnou pozornost. Přejme mu, aby nebyl zapomenut.