Scenárista Zuřícího býka chtěl zařadit hodně kontroverzní scénu. DeNiro byl ale proti

Scenárista Zuřícího býka chtěl zařadit hodně kontroverzní scénu. DeNiro byl ale proti
Zuřící býk | United Artists
Zuřící býk z roku 1980 mapuje život boxerského šampiona Jakea LaMotty, který se sice dokázal prodrat až na vrchol dané váhové kategorie, v osobním životě to však skřípalo. Neuspořádané vztahy se ženami i neschopnost udržet si vydělané peníze jsou ve filmu zobrazeny optikou téměř antické tragédie, v níž sledujeme hrdinu pronásledovaného charakterovými neduhy, jimž se nedokáže vzepřít. Není proto překvapivé, že dvouhodinový snímek obsahuje hned několik fyzicky i duševně trýznivých scén.
Zuřící býk
Zuřící býk
80%
Zálibu ve vyvrhelech a společensky ostrakizovaných jedincích Schrader se Scorsesem sdílel, což dokázali už čtyři roky před Zuřícím býkem v Taxikáři. Jednou však Schrader pomyslnou hranici překročil a Scorsese s DeNirem se silně vymezili proti scéně, která jim přišla za hranicí dobrého vkusu.
Scénář Zuřícího býka totiž obsahuje scénu, v níž je LaMotta po jednom ze svých mnoha prohřešků držen ve vězení, konkrétně na samotce. Reflektuje, o co všechno v životě vinou vznětlivého temperamentu a špatných rozhodnutí přišel, což se projevuje dlouhým a tragikou naplněným monologem. Aby toho nebylo málo, scéna měla vrcholit nezdařeným pokusem o masturbaci.
Zuřící býk
Zuřící býk | United Artists
„Snaží se masturbovat a aby se vzrušil, vzpomíná na své partnerky a manželky. Tyto vzpomínky se pak v okamžiku vzrušení samozřejmě rozplynou a on si uvědomí, že za nic nestojí. Musí se téhle konkrétní představy vzdát a zkusit totéž s jinou,“ cituje (v anglickém originále ještě o něco barvitěji) web Collider Schraderovo vzpomínání z dokumentu Before the Fight, jenž se nachází na Blu-ray disku k filmu jako bonusový materiál.
Ze stejného zdroje pochází i DeNirovo vyjádření, podle něhož scéna masturbace nijak nevystihovala to, oč se DeNiro i Scorsese při zpodobnění LaMotty snažili. Roli v tom jistě hrál i fakt, že režisér i hlavní herecká hvězda se v souvislosti s natáčením se skutečným LaMottou několikrát setkali, a tak možná vyhodnotili, že by zapojení takovéto scény bylo pro žijící osobu zbytečně ponižující.
Zuřící býk
Zuřící býk | United Artists
Schrader scénu naopak považoval za klíčovou a byl přesvědčen, že několik dalších momentů ve filmu k ní směřuje. Svou frustraci vyjádřil dokonce tak, že v jeden moment po DeNirovi prý hodil scénář a možná ani není náhoda, že se jednalo o jejich poslední spolupráci. Ze scény, která by navíc zpřísnila rating filmu z „R“ na „NC-17“ (tedy striktní zákaz vstupu do kina divákům mladším 17 let), se nakonec přesto stal jeden z katarzních momentů snímku, v němž LaMotta na samotce sebedestruktivně buší do zdi a křičí, že není zvíře. Nelze tedy říct, že by Scorseseho a DeNirovo méně explicitní pojetí výslednému dojmu uškodilo.
Sportovní drama Zuřící býk si můžete přehrát na službě Amazon Prime Video. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších sportovních filmů, kde jej samozřejmě najdete pořádně vysoko.
Zdroje: Collider, Before the Fight