Pretty Woman měla vypadat úplně jinak. Thriller o násilníkovi a feťačce však neprošel

Pretty Woman měla vypadat úplně jinak. Thriller o násilníkovi a feťačce však neprošel
Pretty Woman (1990) | Buena Vista International
Během rozhovoru mezi Roberts a její kolegyní Patricií Arquette, jež se původně o roli Vivian též ucházela, vyšlo najevo, že první verze scénáře se spíše blížila tehdy populárnímu žánru erotických thrillerů. Herečky pro Variety přiznaly, že scénář s pracovním názvem 3000 nekompromisně vykresloval drogovou závislost Vivian, čehož hodlal sociopatický Edward využít k tomu, aby mohl ženu dle libosti zneužívat.
Pretty Woman
Pretty Woman
78%
Součástí příběhu Jonathana Fredericka Lawtona měla být i scéna, v níž se Vivian snaží týden neužívat kokain. Konec měl údajně vypadat tak, že Edward vyhodí Vivian z auta společně s velkým množstvím peněz, které jí tou dobou dluží. Vivian následně se svou kamarádkou (rovněž prostitutkou) nasedá na autobus do Disneylandu. Žádný šťastný konec, žádná láska až navěky.
Ačkoli tedy Roberts konkurz na tuto roli vyhrála, necítila se v ní prý vůbec komfortně. O pouhé tři dny později se však mohla radovat, jelikož studioví pohlaváři velmi nestandardně rozhodli, že tento scénář do produkce nepůjde a že namísto toho dojde k jeho přepsání. Producentka Laura Ziskin totiž dospěla k rozhodnutí, že množství drogových scén ubírá postavě Vivian na líbivosti a diváckých sympatiích, obdobně i tehdejší prezident studia Disney Jeffrey Katzenberg viděl v příběhu spíše moderní pohádku než temné drama. V tu chvíli se z původního díla s názvem 3000 (což evokovalo spíše žánr sci-fi) stala konečně Pretty Woman.
Pretty Woman
Pretty Woman | Buena Vista Pictures
Posun směrem ke komediálnímu a romantickému ladění se z kasovního hlediska jednoznačně vyplatil. Snímek s rozpočtem 14 milionů dolarů v kinech utržil bezmála půl miliardy. Zároveň však nelze říct, že by dílo ve své odlehčenější podobě rezignovalo na podvracení žánrových schémat, jak původní scénář plánoval. S přibývající stopáží totiž Vivian stále výrazněji přebírá otěže svého vztahu, film navíc nabízí i provokativní zamyšlení se nad důležitostí peněz nejen v romantických, ale obecně mezilidských vztazích.
Slavnou Pretty Woman můžete vidět na Netflixu nebo na Disney+. Podívat se můžete i na náš žebříček nejlepších romantických filmů všech dob.
zdroje: Collider, Variety, Vanity Fair, James B. Stewart: Disney war