Myšák Mickey jako krvelačný vrah. Blíží se drsný horor, který se Disneymu líbit nebude

Myšák Mickey jako krvelačný vrah. Blíží se drsný horor, který se Disneymu líbit nebude
Mickey's Mouse Trap | MM Trap
Něco takového bylo donedávna nemyslitelné. Poměrně bolestivě to zjistil třeba americký kreslíř Dan O’Neill, který společně s dalšími mladými umělci začátkem 70. let vytvářel kontroverzní příběhy s desítkami disneyovských postav, aniž by na ně měl licenci. Ne náhodou se jednalo o pirátská dobrodružství, v nichž Mickey vystupoval jako pašerák drog a prováděl i spoustu dalších nezřízeností. Dlouhý a medializovaný spor s Disneym však O’Neill nakonec prohrál a do konce života už Mickeyho nesměl nakreslit.
Mickey's Mouse Trap: teaser trailer | Into Frame Productions
S podobnými příhodami je však konec. Kvůli vypršení copyrightu nyní může kdokoli s nejslavnější Disneyho postavou vytvořit libovolné dílo. A přesně to se také okamžitě stalo. Filmař Jamie Bailey a scenárista a herec Simon Phillips vypustili do světa trailer na film s názvem Mickey’s Mouse Trap (Mickeyho past na myši), v němž bude věhlasný myšák vraždit. Přesněji řečeno, půjde o maskovaného zabijáka oděného v hokejovém dresu a Mickeyho masce. Ukázka láká i na sebeuvědomělou práci s hororovými klišé po vzoru Vřískotu.
Mickey's Mouse Trap
Mickey's Mouse Trap
AI
49%
„Chtěli jsme si prostě užít legraci. Vždyť Mickey Mouse z Parníku Willie vraždí lidi. Je to bláznivé. Moc jsme se u toho bavili a myslím, že je to vidět,“ cituje režiséra (a také kameramana a střihače) Baileyho web Far Out. Odlehčený tón hororové komedie je patrný i z anotace. V ní se píše, že hrdinka Alex je na své 21. narozeniny v práci v zábavním parku, a tak ji její přátelé chtějí překvapit. V parku však také řádí vrah s Mickeyho maskou.
Proto zatímco v promítačce sledujeme slavný a nyní už nelicencovaný animák Parník Willie z roku 1928, skupinu teenagerů po zavíračce terorizuje neznámý útočník. Představené záběry neskrývají určitou amatérskost a lacinost a je jasné, že se jedná o první příklad toho, co se nyní může s myšákovou podobou dít. Ostatně, něco podobného potkalo nedávno i Medvídka Pú, který se po uvolnění copyrightu ocitl v hlavní roli nepříliš povedeného slasheru Medvídek Pú: Krev a med. Stejně jako v případě jiných společenských fenoménů se tedy potvrzuje, že hororoví tvůrci dovedou zareagovat nejrychleji a nejpružněji.
Mickey's Mouse Trap
Mickey's Mouse Trap | MM Trap
Zatím nevíme, kdy a jak bude Mickeyho krvavé dobrodružství k vidění, ačkoli na webu The Hollywood Reporter se spekuluje o březnu. Alespoň se tedy můžete podívat na žebříček nejlepších loňských hororů.
zdroje: Far Out, Deadline, The Hollywood Reporter