Povýšení v korporaci jako afrodiziakum? Nový erotický thriller stojí na vášni dané mocí

Povýšení v korporaci jako afrodiziakum? Nový erotický thriller stojí na vášni dané mocí
Fair Play | Netflix
Lechtivý americký thriller měl premiéru letos v lednu na festivalu Sundance, odkud si snímek od debutující režisérky a scenáristky Chloe Domont odvezl velmi pochvalné recenze. Na to zareagoval Netflix, díky němuž jej diváci a divačky po celém světě uvidí 13. října.
Fér hra: 1. trailer | Netflix
Jak už to v podobných filmech bývá, opět jde o peníze. Příběh sleduje čerstvé snoubence Emily (Phoebe Dynevor) a Lukea (Alden Ehrenreich), kteří jsou zároveň kolegy v prestižní newyorské investiční společnosti. Svůj vztah drží dlouhodobě v tajnosti, aby neohrozili své pozice ve firemní hierarchii. Do už tak poměrně křehké situace zasáhne povýšení, jež mělo sice potkat Lukea, nakonec se jej však dočká Emily. To samozřejmě velmi zahýbe jejich vztahovou dynamikou a dosud zamilovaní milenci se začnou jeden druhému vzdalovat.
Několik momentů traileru dá vzpomenout na Trojúhelník smutku (2022), zaměřující se rovněž na svět smetánky, kde hrají peníze a moc větší roli než všechno ostatní. Domont se však nesnažila o zevrubnou sociologickou analýzu, spíše o popis nemalé míry toxičnosti, kterou peníze do každého vztahu vnášejí – a čím výš se na společenském žebříčku pohybujeme, tím to může být horší.
Fér hra
Fér hra
63%
Spíše než o erotické dusno a vášnivou atmosféru tedy zřejmě půjde o kritiku konzumního stylu života – a soudě dle ohlasů ze Sundance velmi zdařilou. Napětí typické pro žhavé thrillery 80. a 90. let je zde převedené do současného hávu a tematicky by se mohlo jednat spíše o bratříčka Amerického psycha (2000) či Wall Street (1987) než Padesáti odstínů šedi (2015). Už v polovině října uvidíme sami, zatím se můžete podívat na žebříček nejlepších filmů, které jsou k přehrání na Netflixu.