Kultovní parodie Bláznivá střela dostane novou verzi. Detektivního popletu ztvární herec, jehož komediální vlohy lidé zpochybňují

Kultovní parodie Bláznivá střela dostane novou verzi. Detektivního popletu ztvární herec, jehož komediální vlohy lidé zpochybňují
Bláznivá sřela | Paramount Network
Frank Drebin v podání Leslieho Nielsena se poprvé představil roku 1982 v šestidílné sérii Policejní jednotka v barvách. Za postavou srdnatého, avšak chaotického poručíka stála tvůrčí trojice Jim Abrahams, David Zucker a Jerry Zucker, která Nielsena režírovala už v průlomové parodii Připoutejte se, prosím! z roku 1980, kde v dosud charakterním herci probudila neúnavného komika.
Úspěšný seriál přerostl do prvního filmu roku 1988. Bláznivá střela ještě zdokonalila parodování známých žánrových schémat a nešetřila vtipnými referencemi na vážné filmy. To platilo především o třetím dílu, který otevřeně citoval například Vykoupení z věznice Shawshank a vrcholil pověstnou scénou z předávání Oscarů. Drebin publikum bavil stejně jako Leslie Nielsen, jenž od devadesátých let přijímal role výhradně v bláznivých parodiích jako Drákuloviny, Utopenec na útěku či Agent WC40.
Leslie Nielsen
Bláznivá střela | Paramout Pictures
Studio Paramount loni oznámilo, že Bláznivou střelu plánuje oživit s novým hercem a s producenty Sethem MacFarlanem (Méďa) a Akivou Schafferem (letošní Rychlá rota). Už tehdy se hovořilo o účasti slavného Liama Neesona, jenž s MacFarlanem spolupracoval na komedii Všechny cesty vedou do hrobu a krátké cameo si vychutnal také v Méďovi 2. A všechny tyto informace se dle čerstvých zpráv webu Variety potvrzují.
MacFarlane a Schaffer opravdu dohlíží na reboot legendární parodie a do hlavní role počítají se sedmdesátiletým Neesonem. Kompetentnost tvůrčí dvojice přitom nelze zcela zpochybňovat – MacFarlane vládne televiznímu humoru se seriály jako Griffinovi a Americký táta a jeho Méďa i Všechny cesty vedou do hrobu často rozesmávaly právě přímým parodováním existujících scének či zápletek po vzoru Bláznivé střely. Schafferova Rychlá rota pak v tomto ohledu nemá v posledních letech konkurenci.
Všechny cesty vedou do hrobu
Liam Neeson – Všechny cesty vedou do hrobu | Universal Pictures
Otazník se ale vznáší nad účastí Neesona. Nositel oscarové nominace za Schindlerův seznam se proslavil dramatickými úlohami, než v první dekádě tohoto tisíciletí přesedlal k akčním úlohám pomstychtivých otců či vysloužilých agentů. Ke komedii sice několikrát přičichl, ale se svým hlubokým hlasem, rozložitou figurou a ostře řezanými rysy nikdy nepopustil uzdu čiré komice. A toho si mnoho diváků a divaček na diskuzních fórech samozřejmě všímá.
„Dokážete si představit, jak Neeson svým hlasem odříkává komické hlášky stejně vtipně jako Leslie Nielsen?“ skepticky se na Twitteru táže uživatel GlizzyMacgyver. „Neexistuje šance, že roku 2023 mohou tenhle snímek natočit obdobně vtipně, chytře, satiricky a důvtipně jako originál, obzvláště s Liamem Neesonem,“ přisazuje si uživatel 1bourbon-badger. Podobný názor panuje také na Redditu, kde například U/Furlock-bones míní, že největším vtipem chystané verze bude právě sledování hereckého snažení Liama Neesona.
Na druhou stranu ani od Leslieho Nielsena nemohl před premiérou Připoutejte se, prosím! nikdo očekávat chaplinovského génia. Herce proslavila třeba kultovní sci-fi Zakázaná planeta a přesun ke komedii byl pro něj v jeho 55 letech odvážným krokem, který se bohatě vyplatil a odhalil jeho největší sílu. Coby Frank Drebin dokázal s ledovým klidem a nepatrnou mimikou odříkávat absurdní dialogy a nachomýtat se k šíleným situacím, z nichž vycházel s jakýmsi mixem elegance a roztomilé debility.
Leslie Nielsen
Police Squad!
Neesonovi už je sedmdesát let a stále natáčí akční béčka, přičemž pokus o oživení skomírající kariéry v dosud nevyzkoušené poloze lze chápat. Výsledek může každopádně jen překvapit, samozřejmě bude primárně záležet na kvalitě a údernosti scénáře.

Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu šíleným filmem i publikum

Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat. Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?