Ryzí superhrdina ze staré školy se blíží. Sylvester Stallone na první fotce ukazuje nadlidskou sílu

Ryzí superhrdina ze staré školy se blíží. Sylvester Stallone na první fotce ukazuje nadlidskou sílu
Rambo: Poslední krev | Lionsgate
Sylvester Stallone sice letos oslaví už 75. narozeniny, ale v natáčení nepolevuje a na stará kolena nijak neubírá své pověsti filmové akční ikony. Spíše naopak - relativně nedávno se už popáté předvedl jako nepolapitelný vykonavatel pomsty John Rambo, jehož mnozí považují za hercovu nejslavnější roli, v mnohém atakující až superhrdinské schopnosti a instinkty. S tím konkrétně souhlasí režisér Julius Avery, který se Stallonem natáčí očekávaný snímek Samaritan, pojednávající o legendárním a 20 let nezvěstném superhrdinovi.
Avery je součástí té divácké generace, která v mládí neviděla superhrdiny na
Samaritán
Samaritan | Sylvester Stallone
stříbrných plátnech ani tak v Batmanech a Supermanech, jakožto spíše v akčních hvězdách typu Arnolda Schwarzeneggera, Jackieho Chana nebo právě Stallona. Ten sám se o roli Supermana sice neúspěšně ucházel, ale coby Rocky a Rambo si reputaci odvážného a zarputilého filmového hrdiny vypracoval po svém. A právě takový ryzí typ lidského superhrdiny bychom měli dostat i v případě Samaritana, jenž bude zcela jinou, podle všeho více staromilskou adaptací komiksových motivů, než jaké nabízí hojně navštěvované filmy od MCU nebo DC.
Časopis Total Film nyní zveřejnil s Averym, jenž na sebe upoutal pozornost zejména solidní akční blbinou Overlord, rozhovor, v němž se režisér rozpovídal právě o Stallonovi coby perfektním superhrdinovi. "Superhrdiny jsme tehdy vlastně neměli. Měli jsme akční hrdiny. A Sly byl k superhrdinovi zdaleka nejblíže. A dát ho do filmu o superhrdinovi? To zní tak svěže a stylově a je to něco, co lidi pořádně nakopne. Bude to velká událost - uvidíme naše hrdiny, jako někomu nakopou zadek. Uvidíme Slye, jak provádí věci, které už nedělal dost dlouho, a to ve velmi vynalézavém duchu. Je mu 74! Jsem unešený z toho, kolik toho opravdu zvládne. Říkám vám, že spousta chlapů před třicítkou by nedokázala to, co Sly v tom filmu předvádí."
Sylvester Stallone
Samaritan | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Součástí článku je také nová fotografie z filmu, na které vidíme Stallona s bílým plnovousem, kterak zachraňuje malého chlapce před projíždějící dodávkou - samozřejmě tím, že ji odstrčí vlastní rukou. Jeho nová postava bude tedy doslova disponovat nadlidskou silou a můžeme se těšit na temnější a špinavější náhled na superhrdinskou tematiku, jenž je pro ikonického herce vysoce přitažlivý možná z podobných důvodů jako pro Averyho. Stallone je jedním z průkopníků zablácených a všemi odepisovaných akčních hrdinů a navíc si už párkrát vyzkoušel i pole komiksových adaptací - v polovině devadesátých let nepříliš úspěšně s finančním propadákem Soudce Dredd, roku 2017 se pak nečekaně objevil ve dvojce Strážců galaxie - a s Jamesem Gunnem si evidentně porozuměl a tajemná role ho prý čeká i ve dvojce Suicide Squad.
Samaritan tedy publiku podle všech indicií představí ryzího akčního hrdinu v kůži superhrdiny a je vášnivým projektem jak pro Averyho, vyrůstajícího při obdivování svého hereckého protagonisty, tak i pro Sylvestera Stalloneho, jenž fandům pravidelně zasílal pozdravy z natáčení a který už mnohokrát dokázal, že silné a uvěřitelné hrdiny zkrátka vytvořit umí. Tuzemská premiéra je zatím stanovena na 3. června 2021.