Mladí Vietnamci v České republice aneb Generační vzpoura proti pracovitým rodičům?

Mladí Vietnamci v České republice aneb Generační vzpoura proti pracovitým rodičům?
Bo Hai | 2media
Dužan Duong
Bo Hai - režisér Dužan Duong | 2media
Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Jejich rodiče se přestěhovali do České republiky, začali zde podnikat a rozhodli se obětovat celý svůj život, aby mohli finančně zajistit svoji rodinu. Vietnamci, kteří se tady narodili nebo se sem přestěhovali ve velmi útlém věku, se v České republice zcela integrovali – vychovaly je české chůvy, vystudovali české školy, používají česká jména, ale zato přišli o své kulturní kořeny. Rodiče hovoří velmi špatně česky, jejich děti zase špatně vietnamsky a často neumí ani psát nebo číst v jazyce svých rodičů. Jedna z otázek snímku Bo Hai se nabízí sama: Jak chcete předat kulturu, když nemáte společný jazyk?
Bo Hai
Bo Hai | 2media
Docu-fiction Bo Hai začátkem listopadu bodovala na prestižním Mezinárodním filmovém festivalu Cottbus, který se specializuje na východoevropský a středoevropský film. Režisér a scenárista Dužan Duong získal Cottbus Discovery Script Doctoring Award – cenu pro mladé nadějné filmaře spojenou s pomocí při vývoji dalšího filmu.

Bo Hai: Crowdfundingové video

Bo Hai
Šestadvacetiminutový snímek Bo Hai pojednává o vztahu starší generace Vietnamců s jejich dětmi a v Praze jej promítne 29. listopadu Kino Pilotů v rámci projektu Česká radost v českých kinech. Akce je ozvěnami Mezinárodního filmového festivalu Ji.hlava, kde měl Bo Hai světovou premiéru.