9. týden-kinopremiéry: Ave, Caesar! Ave, Polednice! Ave, Kmotr!

9. týden-kinopremiéry: Ave, Caesar! Ave, Polednice! Ave, Kmotr!
Ave, Caesar! Channing Tatum tentokrát s kalhotami.
Channing Tatum
Ave, Caesar! Channing Tatum tentokrát s kalhotami.
"Ticho, prosím! Unášíme." Nebyli by to bratři Coeni, kdyby ve své novince, která je parodickou poctou klasickému Hollywoodu, nepřipravili multižánrový pel-mel. Ave, Caesar! (2016) upomíná na starší snímky svérázných bratrů (třeba Bratříčku, kde jsi?). I v "Caesarovi" hraje George Clooney, nechybějí další slavné hvězdy ve větších nebo epizodních rolích, dočkáte se mysteriózně-delirických pasáží, při nichž si budete klepat na čelo. Ale pobaví vás. Nebo ne. Coenovic tvorbu buďto milujete, nebo se jí vyhýbáte. Podobné je to i v případě recenzí. Hodnocení je pouze lehce nadprůměrné (63 procent), ale jednotliví autoři to vidí od škály 40-85. Babo raď.
Aňa Geislerová
Aňa Geislerová si zahraje hlavní roli v road movie Karavan. Na snímku ve filmu Polednice (2016). | če
Rozdílně je přijímána i hororová Polednice (2016) debutanta Jiřího Sádka. Ambiciózní pokus o netradiční žánrovku, v níž se volně čerpá z ikonické básně, táhne Aňa Geislerová, dusná atmosféra na českém venkově a solidně vypiplané detaily (zvuky, ruchy, hudba). Polednice má spíš než k hororu blíže k psychologickému thrilleru. Eliška v podání Geislerové se musí vypořádat s vnitřními démony, že k tomu dochází na "obyčejné" vesnici, je sympatickým překvapením, které občas nicméně sklouzává do žánru karikatury venkovských postaviček. Těch mužských především. Producent Matěj Chlupáček a scenárista, supervizor Michal Samir nepřestávají pokoušet limity filmařiny. Recenze Polednice najdete zde. Prozatím 63 procent (škála od 35-90).
Zootropolis: Město zvířat
Tak to vypadá, že nejlépe hodnoceným filmem týdne (když pomineme obnovenou premiéru Kmotra) bude animák. Zootropolis: Město zvířat (2016) se odehrává v alternativním velkoměstě, "ve kterém žijí pospolu zvířata ze všech koutů světa. Je to metropole, kde můžete být kýmkoli bez ohledu na to, zda jste obří slon nebo malá myška.
Zootropolis: Město zvířat
Zootropolis: Město zvířat
Když však do města dorazí optimistická strážnice Judy Hopkavá, zjistí, že být prvním králíkem v policejním sboru velkých a drsných zvířat není žádná legrace. A protože chce všem dokázat, že na to má, skočí po první příležitosti řešit náročný a záhadný případ, i když to znamená vzít do party upovídaného a všemi mastmi mazaného lišáka, Nicka Wilda." Prvotřídní animace, humor, svérázné postavičky, na to všechno láká nový film studia Disney.A recenzenti jsou nadšení, v průměru dávají nadstandardních 81 procent. Na své si přijdou děti i dospělí diváci.
Chcete pozorovat skutečného čipmanka a pouštního křevka v jejich přirozeném životním prostředí? Vydejte se s dětmi do vybraných kin na snímek Pidiobři 3D (2014), který sleduje životy malých hlodavců během několika ročních období.
Kmotr
Kmotr | Paramount Network
Vyznavači francouzských komedií mohou vyrazit na Rodinku Bélierových (2014) a pro fanoušky drsných italských kriminálek je tu Suburra (2015). A když už jsme u toho mafiánského tématu - do vybraných kin včera na měsíc zamířila klasika všech klasik - první díl Kmotra. Od premiéry uplynulo 44 let. Ideální příležitost přiučit se něco od klanu Corleonů a podívat se na "mladíka" Al Pacina a další ikony stříbrného plátna.
Případ pro začínajícího kata
Případ pro začínajícího kata byl inspirován knihou Gulliverovy cesty. | NFA
Na závěr jsme si nechali takovou libůstku pro milovníky československé avantgardy, klasické dílo za normalizace zakázaného režiséra Pavla Juráčka. Národní filmový archiv do vybraných kin uvádí jeho dva pozoruhodné snímky z jeho skromného díla - Postavu k podpírání (1963) a Případ pro začínajícího kata (1969). Tedy jeho první a poslední režijní počin. Kdyby tak býval mohl točit častěji...
Případ pro začínajícího kata: trailer | Národní filmový archiv
Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.