Kameraman Jaromír Šofr získal Čestné ocenění IMAGO

Kameraman Jaromír Šofr získal Čestné ocenění IMAGO
Jiří Menzel | MediaPro Pictures, Martin Špelda
Jaromír Šofr patří mezi nejvýznamnější kameramany Československé nové vlny. Od počátku studií na pražské FAMU byl blízkým spolupracovníkem Jiřího Menzela, se kterým společně získal v r. 1968 Cenu Akademie – Oscar za film Ostře sledované vlaky (1966). Dále spolupracoval na snímcích Věry Chytilové, Jana Němce a Evalda Schorma. V současné době s Jiřím Menzelem dokončuje nový film Sukničkáři (2013).
Martin Huba, Jaromír Šofr, Jiří Menzel
Jiří Menzel | MediaPro Pictures, Martin Špelda
Jako profesor na FAMU ovlivnil celé generace kameramanských adeptů a má nezanedbatelné zásluhy na budování a chodu Asociace českých kameramanů, od níž letos obdržel cenu za celoživotní dílo. Na Mezinárodním filmovém festivalu Ostrava Kamera Oko se ujal role předsedy Národní poroty a zároveň je mu věnována jedna z hlavních retrospektiv festivalu (Pocta: Jaromír Šofr), na jejímž sestavení se autorsky podílel.
Josef Somr
Josef Somr ve filmu Ostře sledované vlaky (1966)
IMAGO – Evropská federace kameramanů sdružuje národní kameramanské asociace z celé Evropy. Mezinárodní organizace IMAGO podporuje činnost kameramanů s ohledem na jejich kulturní a profesionální identitu. Hlavním cílem federace je udržovat vysoké standardy, podporovat šíření a rozvoj kameramanské profese a zajišťovat technické a umělecké kvality evropské kinematografie.
Zdroj: Ostrava Kamera Oko