Film a architektura nabídne bohatý program, doprovodné akce i výjimečná místa projekcí

Film a architektura nabídne bohatý program, doprovodné akce i výjimečná místa projekcí
The Rise and Fall of Jacques Tati | Film a architektura
Hlavním tématem 12. ročníku Filmu a architektury je konstrukce. Dotýká se fascinujících staveb i podoby měst, domů a způsobů bydlení, které jsou formované společenskými a ideologickými konstrukty. Festival představí různé pohledy na to, jak přistupovat k originálu při transformaci poválečných staveb, v sekci Limity originality. Kritické i osobitě filmařsky zpracované portréty významných osobností architektury a designu od Srí Lanky, přes Skandinávii až po Brazílii budou k vidění v sérii Persony. Role kurátora tradiční sekce Inspirace se letos zhostil teoretik architektury a designu a publicista Adam Štěch.
Jacques Tati
Jacques Tati

Herec, Scenárista

Štěch představí v rámci doprovodného programu sekce Inspirace například blok zaměřený na osobnost francouzského režiséra, scenáristy a komika Jacquese Tatiho. Tati proslul snímky jako Můj strýček nebo Playtime, který je satirickým pohledem na společenský a architektonický modernismus 60. let minulého století. Součástí přednášky o Tatim bude projekce dokumentárního snímku The Rise and Fall of Jacques Tati, zaměřující se výraznou měrou právě na zákulisí vzniku filmu Playtime, který dlouho platil za nejdražší francouzský titul a postaral se o Tatiho pád, neboť jeho kritiku soudobé společnosti a modernistických trendů publikum nepřijalo.
Playtime
Playtime | Elokuvia listalla
Po loňském úspěchu se na festival vrátí Aleš Stuchlý a Vít Schmarc, filmově-kritické duo známé z pořadu Čelisti, kteří budou diskutovat o severském dokumentu Podnikatelský sen. Ten pojednává o rezidenčním start-upu pro zapálené mladé podnikatele, který maže hranice mezi volným časem a prací. O zhudebnění brutalistní architektury se v rámci hudební performance ke španělské vizuální eseji Brutal Moods postarají Štěpán Kopečný a Jan Kostera, oba působící v audiovizuálních formacích alternativního elektronického žánru.
Na program posledního festivalového večera je poprvé zařazený formát masterclass. Dokumentarista Sven Blume, který na festivalu osobně uvede svůj snímek Pokřivené linie krásy, povede pro fanoušky a fanynky filmu i architektury lekci věnovanou osobnosti a dílu švédského architekta Sigurda Lewerentze. Mimo doprovodný program proběhnou v rámci promítání další setkání a diskuze s režiséry, architekty či protagonisty filmů.
Pokřivené linie krásy
Pokřivené linie krásy | Festival Film a architektura
Program 12. ročníku festivalu sestává celkem z 25 pražských promítání a doprovodných akcí situovaných zejména do kin Světozor, Edison Filmhub, Kina 35 ve Francouzském institutu a do multifunkčního prostoru CAMP Praha. Brněnská část festivalu zahrnuje na 12 projekcí snímků v kině Art, CIT, na univerzitní půdě Fakulty architektury VUT nebo v brutalistním obchodním domě Prior.
Kromě zavedených kin se na krátkou dobu stanou promítacími místy i architektonicky hodnotné stavby jako například kulturní dům v Březnici architekta Karla Pragera, od jehož narození letos uplynulo sto let. Diváci a divačky si budou moci užít filmy i v nově zrekonstruované Volmanově vile v Čelákovicích nebo v Gočárových Automatických mlýnech v Pardubicích, které v posledních letech prošly rozsáhlou konverzí v kulturní centrum.
Promítat se bude také v interiérech brněnské vily Tugendhat a v plzeňském bytě Krausových od klasika moderní architektury Adolfa Loose. „Oproti minulému ročníku se bude festival odehrávat ve více městech a to i na netradičních místech s architektonicky přidanou hodnotou ve spolupráci se sesterským festivalem Den architektury. Necílíme tedy pouze na velká města a věříme, že tuto nabídku ocení diváci v regionech nejen po celé České republice, ale i na Slovensku,“ dodává Marcela Steinbachová, ředitelka festivalu.
Film a architektura 2023
Přehlídka se bude konat od 29. září do 4. října | Film a architektura
Film a architektura probíhá paralelně s festivalem Den architektury, který od 29. září do 5. října nabídne na 400 zdarma přístupných akcí ve více než stovce měst a obcí po celé České republice a na Slovensku. Program zahrnuje exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky, cyklovyjížďky, přednášky nebo divadelní představení či program pro děti.
zdroje: Kinobox, Film a architektura