Když rodiče přijdou ve válce o syna, dostaví se stavy utrpení, vzdoru, odvahy a lásky

Když rodiče přijdou ve válce o syna, dostaví se stavy utrpení, vzdoru, odvahy a lásky
Milost | 3Kino
Jan Jakub Kolski
Režisér Jan Jakub Kolski | 3Kino
" Milost má být velmi osobním snímkem. Chci v něm poukázat na život mých prarodičů Anny a Jakuba. Jejich příběh zapsaný do panoramatu osudů prvních polských poválečných let s sebou nese obzvláště dojemné utrpení, vzdor, odvahu a... lásku. Za ta léta jsem poznal mnoho příběhů o hrdinech; v základní škole v Popielawech, na střední škole ve Vratislavi, na univerzitě, na ulici. Měnily se politické systémy, s nimi také i perspektivy, ale jedna věc zůstala beze změny: mé přesvědčení, že nejodvážnější ženou, o níž jsem kdy slyšel, byla babička Ania a nejodvážnějším mužem byl můj dědeček Jakub," říká režisér Jan Jakub Kolski.
45511997
Milost | 3Kino
Milost vypráví příběh rodičů vojáka z pohledu jejich sedmnáctiletého vnuka Janka. Odehrává se během dramatických událostí v Polsku bezprostředně po konci druhé světové války a má jedinečný motiv: zaměřuje se primárně na sílu a odvahu rodičů a zobrazuje jejich boj o obnovení důstojnosti a rovnováhy po ztrátě syna.

Milost: Trailer

Milost
Snímek Milost bude dnes večer zakončovat 5. ročník Mezinárodní filmového festivalu 3Kino v pražském Atlasu v rámci tuzemské premiéry. Milost představí návštěvníkům festivalu koproducent Jan Macola (Normální autistický film).Druhou příležitost snímek vidět budou mít diváci ještě zítra, ve čtvrtek v kině Atlas v rámci festivalové rekapitulace od 17:30.
Jan Jakub Kolski
Jan Jakub Kolski | 3Kino
Jan Jakub Kolski je polský filmový režisér, scenárista a kameraman, věnuje se také divadelní a literární tvorbě. Pochází z umělecké rodiny, jeho otec Roman Kolski (Osamělá žena) byl filmový střihač. Vyrůstal ve vesnici Popielawy, kde se odehrává většina jeho filmů. Vliv na něho měl režisér Witold Leszczyński (Sekerezáda), malíř Jacek Malczewski a literatura magického realismu. Vystudoval filmovou školu v Lodži, pracoval ve vratislavské televizi. Natočil desítky krátkometrážních filmů, v nichž se inspiroval svojí zálibou v cestování, přírodě a horolezectví. Jeho filmy jsou lyrickými až absurdními portréty outsiderů, vyznačujícími se originální výtvarnou stylizací.