Tipy filmového festivalu 3Kino: První živá pochodeň a večerní běh, který mění životy

Tipy filmového festivalu 3Kino: První živá pochodeň a večerní běh, který mění životy
Vztek (2017) | 3Kino
Co bude kromě nabitého kinoprogramu stát za vaši pozornost? Jednoznačně divadelní představení Krzysztofa Szekalskiho Sebeupálení – vyznání důstojníka SB s Przemysławem Bluszczem (Walesa: člověk naděje, Červený pavouk) v hlavní roli, které se uskuteční v sobotu 2. listopadu od 18:00 v prostorách DUP 39.
festival-3kino-a-doprovodny-program
Sebeupálení – vyznání důstojníka SB | 3Kino
Przemysław Bluszcz vytvořil pozoruhodnou postavu bývalého estébáka, jehož kariéru v bezpečnostní službě narušil akt sebeupálení Ryszarda Siwiece během dožínek v roce 1968. Nesouhlasné gesto opozice proti intervenci vojsk Varšavské smlouvy v Československu způsobilo zvrat v kariéře i životě horlivého důstojníka. Dnes se (anti)hrdina minulého systému, zbavený výsad a moci, pokouší rekonstruovat svoji životní cestu, porozumět a definovat svou vlastní identitu. Za strhující vyznání důstojníka tajné policie získal herec Bluszcz v roce 2014 hlavní cenu na Národní přehlídce současného monodramatu.
141 minut z nedokončené věty
141 minut z nedokončené věty | 3kino
V rámci festivalu 3Kino jsou připraveny i dva workshopy v malém sále kina Atlas. Renomovaný český filmový teoretik a pedagog Jaromír Blažejovský zasvětí diváky do promítaného filmu 141 minut z Nedokončené věty (1975) maďarského režiséra Zoltána Fábriho. Představí nejen film samotný, ale i jeho knižní předlohu spisovatele Tibora Déryho.
Stálý host festivalu 3Kino, filmový kritik a teoretik Artur Zaborski, si pro veřejnost opět připraví přednášku o renomovaném polském režisérovi, doplněnou ukázkami z jeho filmů, která vyvrcholí projekcí filmu vybraného tvůrce. Letos vzpomene slavného režiséra Antoniho Krauzeho a jeho film Předpověď počasí (1983), který se v Polsku těší velké oblibě.
Novinkou festivalu 3Kino je sekce pojmenovaná "10 na 100: Přelomové polské filmy", která představí v kině Evald deset zásadních polských titulů, které se nesmazatelně zapsaly do historie polské kinematografie. Mezi vybranými snímky se objeví drama Osamělá žena režisérky Agnieszky Holland, které natočila těsně před emigrací v roce 1981. Film patří k jednomu z nejčernějších pohledů na polskou realitu přelomu 80. let a je jedním z nejdepresivnějších příspěvků kina morálního neklidu.
Čas pro čarodějnice
Čas pro čarodějnice | 3kino
Kinematografii 90. let zastoupí drama Čas pro čarodějnice režiséra Piotra Łazarkiewicze o mladé narkomance Jole a homosexuálovi Andreji, kteří se setkávají zcela neromanticky na svém pracovišti – nádražních toaletách, kde se oba prodávají mužům. Pojí je podobný osud, oba jsou HIV pozitivní bezdomovci. Spřátelí se, ale Andrejova cesta se však chýlí ke konci.
Odvrácená stránka sportu, totalita a smysl života. Nejzajímavější středoevropské filmy míří do Prahy
Festivaly a ceny30. 10. 2018
Odvrácená stránka sportu, totalita a smysl života. Nejzajímavější středoevropské filmy míří do Prahy
Sály kina Atlas a Evald uvedou v průběhu festivalu více než 40 snímků z řad polské, maďarské, slovenské a české kinematografie.
Polský film se představí hned na zahájení festivalu, road movie Trenérova dcera(2018)zasazenou do světa tenisu přijede představit režisérsko-producentská dvojice Łukasz Grzegorzek a Natalia Grzegorzek.
Objevem festivalu a polské kinematografie této sezóny je snímek Vztek (2017), který představí režisér Michał Węgrzyn. Zprvu nenápadný film pojednávající o jednom muži, co si jde večer zaběhat, nabere nečekaný směr a filmovému hrdinovi se během pár hodin významně změní život.
Českou kinematografii zastoupí předpremiéra filmu Chvilky (2018), který vypráví o lásce, bolesti, oddanosti, ale také o naději, že člověk dokáže svá zranění přeměnit v sílu. Snímek citlivě zachycuje nástrahy rodinného života, které komentuje s humorem, pochopením a neobyčejně vyvinutým citem pro situace.
Kompletní program a další informace o festivalu 3Kino najdete na oficiálních webových stránkách akce.
MFF 3Kino: Upoutávka na 5. ročník