Das Filmfest aneb S dluhy se neumírá

Das Filmfest aneb S dluhy se neumírá
Odnikud |
Diane Kruger
Odnikud
K očekávaným titulům letošního ročníku "Das Filmfestu" patří například nejnovější film režiséra Fatiha Akina Odnikud, který je zároveň německým kandidátem na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. Odnikud se věnuje příběhu Němky Katje (Diane Kruger), jejíž turecký manžel a syn byli zabiti při teroristickém útoku. Katja následně začne přemýšlet o odplatě. Diane Kruger si za roli odnesla cenu z letošního festivalu v Cannes.

Divoká myš: Trailer

Divoká myš
Diváci uvidí i švýcarského oscarového kandidáta Boží pořádek (2017), první hraný film o švýcarském hlasovacím právu pro ženy a jeho opožděném uzákonění v roce 1971. Pozornosti by neměla uniknout ani režisérská prvotina slavného rakouského herce Josefa Hadera, černočerná tragikomedie Divoká myš (2017), nebo mnoha cenami ověnčená dánsko-německá koprodukce z období na konci 2. světové války V písku – Příslib svobody (2015). Snímek se zaobírá skupinou mladých německých vojáků, která musí na konci války zneškodňovat na dánském přímořském území desetitisíce pískem zavátých min.

V písku - Příslib svobody: Trailer

V písku - Příslib svobody
Pro fanoušky starých klasik a sci-fi připravil festival lahůdku, legendární uvedení titul Metropolis (1927) Fritze Langa za doprovodu živé hudby. „Metropolis slaví v letošním roce 90. výročí vzniku a my jsme se tomuto kultovnímu snímku, který je zároveň jedním z vrcholných děl německého expresionismu, rozhodli vzdát hold právě na festivalu DAS FILMFEST. V Praze i Brně uvedeme nově restaurovanou kopii a projekci navíc doprovodí živá hudba v podání uskupení FORMA. Bude to jedinečný zážitek,“ říká Tomáš Fridrich z Goethe-Institutu, který "Das Filmfest" spolupořádá.
Metropolis
Metropolis | Das Filmfest
Snímek s živou hudbou bude uveden hned dvakrát - 18. října v brněnském Sále Břetislava Bakaly a 19. října v Městské knihovně v Praze. 
Legendární němý film, jenž je považován za zakladatele žánru science fiction, zároveň inspiroval jednu z letošních programových sekcí "Das Filmfestu" s názvem FUTUR PERFEKT, která se zaměří právě na sci-fi. Dramaturgie nabídne převážně aktuální snímky. Za pozornost stojí například ponurá dystopie Skryté rezervy (2016), která trendy dnešní doby dovádí do neradostných extrémů.
Marion Mitterhammer, Clemens Schick
Skryté rezervy
Film Valentina Hitze se odehrává ve Vídni roku 2033 a předkládá vizi, v níž obyvatelstvo musí splácet dluhy i po smrti. Těla těch, kteří si nemohou dovolit „pojištění smrti“, jsou uměle udržována při životě a vykořisťována. Společnost se dělí na ty, kteří si pojištění dovolit můžou, a všechny ostatní. Kariérista a pojišťovací agent Vincent (Clemens Schick) se sám stane obětí systému, hrozí mu, že o své vlastní pojištění přijde. Když je za trest vyslán do utajení a musí sledovat aktivistku Lisu, hranice mezi „námi“ a „jimi“ a mezi dobrem a zlem se postupně začnou rozostřovat…

Skryté rezervy: Trailer

Skryté rezervy
Někteří filmoví kritici považují Skryté rezervy za nebývale zajímavý film, který sice neoplývá dechberoucím vizuálem a prostředím, tématicky je nicméně srovnatelný s Blade Runnerem (1982) a dalšími přelomovými díly.
Dvanáctý ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů "Das Filmfest" proběhne od 18. do 22. října v Praze a od 30. října do 2. listopadu v Brně. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.