Karlovy Vary 2016: Jean Reno promluvil o dvanáctileté Natalie Portman, filmovém zázraku a nesmrtelnosti olivovníku

Karlovy Vary 2016: Jean Reno promluvil o dvanáctileté Natalie Portman, filmovém zázraku a nesmrtelnosti olivovníku
Jean Reno je nejen představitel nájemných vrahů, ale i originální bavič. (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)
Jean Reno
Jean Reno na MFF Karlovy Vary
Minimálně těm, kteří se večeru zúčastnili, jednoznačně ano. Sedmašedesátiletý Francouz narozený v Maroku s necelou stovkou hereckých rolí na kontě působil jednoznačně jako profesionál, jemuž v genech proudí vášeň pro divadelní herectví, španělské flamenco a francouzskou vinnou révu. Zaslouženě sklidil ovace ve stoje, které tlumil prosebným sepnutím rukou. Kdyby mu filmová kostymérka vyměnila formální sako za mnišskou kutnu, mohl by z fleku hrát člověka, oddaného všem možným božstvům.
Jean Reno
Jean Reno je nejen představitel nájemných vrahů, ale i originální bavič. (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)
V následném živém přenosu pořadu Na plovárně se Jean Reno svěřil Marku Ebenovi s tím, v čem tkví tajemství úspěšného zahradnictví; musíte promlouvat k rostlinám. Jedna je pro Rena nicméně nesmrtelná - olivovník. Mimochodem, Reno není žádný suchar, ale velmi originální bavič s talentem mystifikátora. Což během půlhodinové debaty s Ebenem ocenili posluchači hned dvakrát ovacemi ve stoje.
Leon
Leon | Gaumont
Ale abychom nezapomněli na film. Sedmašedesátiletý herec neuznává metodu druhých, třetích a dalších klapech. Do každého výstupu dá vše. A možná z toho vznikne zázrak. Na ten, který mohl společně s diváky prvně prožít spolu s premiérou Leona v roce 1995, si přítomní v sále museli počkat skoro až do půlnoci. V netradiční kriminálce z newyorského prostředí podlehne nájemný vrah Leon (Jean Reno) kouzlu dvanáctileté Mathildy (Natalie Portman). Film byl průlom jak pro Rena, tak mladičkou talentovanou herečku, o níž ostřílený kolega prohlásil: „Ona už ve dvanácti letech pochopila, že natáčení je práce a ne hra. Vždycky byla chytrá a měla velké srdce.“
Jean Reno
Jean Reno sklidil hned dvakrát ovace ve stoje. V sálu bylo 1500 diváků. (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)
Leona sledovali od půlnoci ve velkém sále oficiálně pozvaní festivaloví hosté spolu s diváky, kteří dle demokratické tradice před každým představením čekají, zda náhodou nezbyla nějaká ta místa k zasednutí. A to je největší kouzlo a deviza karlovarského festivalu; profesionálové řešící své filmy a chystané projekty se proplétají mezi batůžkáři a obavateli stanového městečka, kteří čekají v nekonečných frontách na dosud neskoupené vstupenky. Klidně od šesti, sedmi hodin ráno. Čistá láska k filmu.