Představuje se jubilejní 50. ročník karlovarského filmového festivalu. Ve znělce vystoupí Mel Gibson.

Představuje se jubilejní 50. ročník karlovarského filmového festivalu. Ve znělce vystoupí Mel Gibson.
Cenu prezidenta za mimořádný přínos české kinematografii převezme v Karlových Varech herečka Iva Janžurová.
Díky rekonstrukci získá festival nové prostory pro promítání filmů v hotelu Ambassador – Národní dům, na třídě T.G. Masaryka, kde vystupovala řada známých umělců. Svou kariéru zde podle pamětníků končil i legendární král komiků Vlasta Burian a v polovině osmdesátých let se zde natáčely scény z úspěšného televizního seriálu Cirkus Humberto (1988).
Mezinárodní filmový festival pokračuje v tradici znělek s laureáty nejvyššího ocenění - Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Znělku pro 50. ročník přislíbil natočit loňský držitel této ceny, herec, režisér a producent Mel Gibson. Natáčení znělky se uskuteční počátkem května v Los Angeles.
predstavuje-se-jubilejni-50-rocnik-karlovarskeho-filmoveho-festivalu-ve-znelce-vystoupi-mel-gibson
Cenu prezidenta za mimořádný přínos české kinematografii převezme v Karlových Varech herečka Iva Janžurová.
Karlovarský festival letos udělí Cenu prezidenta za mimořádný přínos české kinematografii herečce Ivě Janžurové, která vedle filmových komedií vystupovala na dvou významných divadelních scénách – v Národním divadle a v Divadle na Vinohradech.
predstavuje-se-jubilejni-50-rocnik-karlovarskeho-filmoveho-festivalu-ve-znelce-vystoupi-mel-gibson-1
John Cazale jako Fredo Corleone v sérii Kmotr.
Festival též připomene herecké mistrovství dvou předčasně zesnulých osobností amerického filmu, které by letos oslavily významná životní jubilea. Jeden z nejobdivovanějších divadelních a filmových herců 70. let John Cazale (1935 - 1978) se objevil pouze v pěti snímcích, zato všechny byly nominovány na Oscara a tři z nich cenu akademie pro nejlepší film skutečně získaly. Nezapomenutelný je Cazalův opomíjený slaboch Fredo Corleone z prvních dvou dílů Coppolovy filmové ságy Kmotr (1972, 1974).
Chris Penn
Vzpomínat se bude i na herce Chrisse Penna.
Padesátin se letos bohužel nedožije člen proslulé herecké rodiny Chris Penn (1965 - 2006). I pro jeho kariéru byl klíčovou osobou zmíněný Francis Ford Coppola, který mladému adeptovi herectví dal vedlejší roli ve snímku Dravé ryby (1983). Podmanivým smyslem pro drsný humor a s výbušnou expresivitou nemohl Penn nezapadnout do filmového světa Quentina Tarantina, ať už šlo o kultovní debut Gauneři (1992) či stejně obdivovaný film Tonyho Scotta Pravdivá romance (1993), k němuž Tarantino napsal scénář.
Více se o 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dozvíte na oficiálním webu.